Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivrednici na nogama

Divljač napravila golemu štetu na baranjskim usjevima: ''Ima ih toliko da ne znamo kako preživjeti''

Uništena biljka (Foto: Dnevnik.hr)
Uništena biljka (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Polja kukuruza (Foto: Dnevnik.hr) Polja kukuruza (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uništena biljka (Foto: Dnevnik.hr) Uništena biljka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Milardović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Zbog šteta koje im je na usjevima napravila jelenska divljač, nakon đakovačkih, na nogama su i baranjski poljoprivrednici. Uništeni su im kukuruz, suncokret, soja, pa čak i šljive. Nisu im pomogle ni propisane mjere zaštite.

Na 50 hektara kukuruza ratar Vinko Kovačev nema što pobrati. ''Očekivali smo između 12 i 17 tona suhog zrna, godina je za kukuruz bila fenomenalna. Onda su došli jeleni i pojeli sve to'', rekao je Vinko.

Pročitajte i ovo Turisti sve više odlaze u Slavoniju - 2 Novi rekordi Obaraju se rekordi: Ova hrvatska regija ima onaj X faktor koji turisti cijene, a i cijene su pristupačne Šteta od nevremena u Baranji - 2 Upropašteno i do 90 posto Zbrajaju se štete od nevremena u Baranji: "Za sat vremena nam uništen cijeli rad i ulaganje"

Jelenska divljač, tvrde u Baranji, napravila je štetu od 10 milijuna kuna. Uz mađarsku granicu, zatvorenu žicom, kreće se oko 3000 jelena. Ratari ih često susreću, o čemu svjedoče njihove snimke, a manje krdo zabilježila je i kamera Dnevnika Nove TV.  ''Ima ih toliko da ne znamo kako preživjeti'', kaže ratar Stjepan Črep.

U ponedjeljak su na mirnom okupljanju u Topolju baranjski ratari upozorili da je stanje neizdrživo. Od države i lovačkih društava traže odštetu i nude rješenje. ''Pod hitno dozvoliti odstrel na razumnu razinu. Drugo, lovačkim društvima naputak: 'Gospodo, ako si dobio koncesiju, onda ogradi svoje lovište!''', poručuje Petar Pranjić iz Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Divljač ostala bez hrane i staništa

Lovci pak poručuju da je divljač bez hrane i zaštite ostala upravo zbog sve većeg broja poljoprivrednih hektara. ''Nemaju staništa koja su njihovi stogodišnji putovi tu vodili. Sve trstike su uništene, obradiva zemljišta, posijano sve i divljač je sad u prirodi izgubljena'', govori Ante Milardović, dopredsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije.

Odstrel za lovce nije rješenje. S tim se slaže i država. ''Nije rješenje da napravimo krvoproliće'', kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kralijčak.

Ministarstvo poljoprivrede ratarima priprema odštetu u jedinstvenoj polici osiguranja. ''Vjerujemo da ćemo do kraja godine raspisati novi natječaj kojim ćemo pokriti tu financijsku štetu'', kaže Kralijčak.

Svi u lancu trebaju odraditi svoje

Dugoročno rješenje tražit će se u optimalnom omjeru broja divljači i obradivih hektara, o čemu bi se uskoro trebalo razgovarati na posebnom sastanku.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da svi u lancu trebaju odraditi svoje – ratari se trebaju zaštiti, a lovci voditi računa o broju divljači, što planiranim odstrelom, što takozvanim protjerivanjem na druga područja. Praksa zasad i u Slavoniji i u Baranji pokazuje da sistem ne funkcionira i da, ako država želi sačuvati i divljač kao nacionalno blago, ali i poljoprivredu, mora nešto promijeniti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene