Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP: U srijedu u ponoć istječe rok za predaju izbornih kandidatura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do srijede, 31. listopada, u ponoć Državno izborno povjerenstvo (DIP) mora zaprimiti sve kandidature političkih stranaka, koalicija ili neovisnih lista za parlamentarne izbore raspisane za 25. studenoga.

Taj se rok odnosi i na prijedloge izbornih lista i kandidata poslane poštom.

Pročitajte i ovo Sindikati - 3 "Poruka Vlade je da im nismo važni" U ponoć istječe rok! Učiteljica Gordana o koeficijentima: "Radim 42 godine, a u mirovinu ću otići kao najslabije plaćena među svim državnim i javnim službama" Ivica Todorić mora naći novog vještaka Državno odvjetništvo dobilo rok u kojem mora dopuniti optužnicu u slučaju Agrokor

DIP će zatim u roku od 48 sati sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu i kandidate za 12. jedinicu u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina objaviti u dnevnim listovima i na Hrvatskoj radioteleviziji.

Do danas u 13 sati u DIP je pristiglo 46 kandidacijskih lista
stranaka i neovisnih kandidata te 31 kandidatura za predstavnike nacionalnih manjina.

Među 46 lista predanih za hrvatske izborne jedinice i dijasporu 43 su stranačke ili koalicijske, a tri neovisne liste.

Danom objave izbornih lista i službeno započinje predizborna kampanja koja završava 24 sata prije održavanja izbora, u petak 23. studenoga u ponoć kada počinje izborna šutnja.

Šutnja traje do završetka glasovanja, odnosno zatvaranja birališta u 19 sati. Građani će na biračkim mjestima u Hrvatskoj u nedjelju, 25. studenoga moći glasovati od 7 do 19 sati, a u nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i dan ranije.

Prve neslužbene izborne rezultate DIP je najavio dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.

Novi saziv Hrvatskog sabora konstituirat će se najkasnije 20 dana od objave službenih rezultata izbora, koji će biti objavljeni kada proteknu svi žalbeni rokovi.

Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Pravo na raspodjelu zastupničkih mandata imat će stranke ili neovisne liste koje u razmjernom izbronom sustavu prijeđu prag od pet posto.

Na proteklim izborima natjecala se 41 politička stranka, 28
stranačkih koalicija i 50 neovisnih lista.

Najviše zastupničkih mjesta - 66 osvojio je HDZ, slijedio je SDP (Libra, LS, IDS) sa 43 zastupnika, HNS (SBHS, PGS) sa 11, HSS s devet, HSP (ZDS) sa 8, HSLS-DC sa 3, HSU također sa 3 te HDSS s jednim zastupnikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene