Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ukupno potrošili 17 milijuna

DIP pronašao niz nepravilnosti na predsjedničkim izborima: Odlučeno kolike naknade će dobiti kandidati

Kandidati na predsjedničkim izborima
Kandidati na predsjedničkim izborima DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kandidati na predsjedničkim izborima Galerija 1/1 >>
Državno izborno povjerenstvo objavilo je izvješće o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe na izborima za predsjednika. Utvrdilo je niz nepravilnosti.

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je da su svi kandidati u propisanom roku otvorili poseban račun za financiranje izborne promidžbe, ali da pet kandidata nije dostavilo cjelovit financijski izvještaj.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

DIP je utvrdio da nijedan kandidat nije prekoračio ograničenje ukupnog iznosa troškova.

Ukupni troškovi svih kandidata iznose 16.994.711,36 kuna.

Kandidati su kršili Zakon o financiranju. Dvije fizičke osobe platile su trošak zakupa mrežne stranice za Antu Đapića bez njegova znanja. Dvojac će se prijaviti jer nije izdao potvrdu o donaciji.

Jedna će osoba zaraditi prijavu jer je tiskala plakate u iznosu od 300 kuna za Kolindu Grabar-Kitarović, a nije izdala potvrdu niti je obavijestila kandidatkinju. Trinaest osoba platilo je gotovo 8000 kuna za zakup javnih površina za Mislava Kolakušića, a za to nisu izdale potvrdu.

Nedjeljko Babić nije dostavio 14 izjava donatora da se protiv njih ne vodi postupak naplate nepodmirenih obveza, Dalija Orešković nije dostavila 13 takvih izjava, a Katarina Peović čak 60.

Nedjeljko Babić primio je sedam donacija izvan zakonom propisanog roka, a Dario Juričan primio je tri donacije u ukupnom iznosu od 599,99 kuna izvan roka te ih je vratio također izvan roka.

Kolakušić je koristio sredstva udruge ANTIKORUPCIJA, što je zabranjeno, a Dejan Kovač nije uplatio u državni proračun 900 kuna donacija stiglih iz anonimnih izvora.

Zoran Milanović nije u zakonskom roku uplatio 20 tisuća kuna dvije donacije primljene preko treće osobe. Uplate su propustili i Dalija Orešković, Ivan Pernar i Miroslav Škoro (gotovo 18 tisuća kuna iz anonimnih izvora).

Među ostalim propustima koje je pobrojilo Državno izborno povjerenstvo, Orešković i Škoro nisu vodili Knjigu blagajne.

Detaljne propuste kandidata možete pogledati OVDJE.

Koliko će dobiti kandidati iz proračuna

Državno izborno povjerenstvo donijelo je Odluku o isplati naknade za troškove izborne promidžbe.

Zoran Milanović iz državnog će proračuna dobiti 1,2 milijuna kuna, Kolinda Grabar-Kitarović dobit će 1.081.793,68 kuna, a trećeplasirani Miroslav Škoro 827.501,90 kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene