Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dioničarima INA-e 13,08 kuna dividende po dionici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dioničarima INA-e isplatit će se dividenda od 13,08 kuna po dionici, pa će se za dividendu isplatiti ukupno nešto više od 130 milijuna kuna prošlogodišnje Inine dobiti, predložili su najveći dioničari Ine, Vlada i MOL, a što je prihvatila i Glavna skupština INA-e.

Tako će se državi, koja u Ini ima 51,8 posto dionica, za dividendu isplatiti 67,6 milijuna kuna, mađarskom MOL-u za 25 posto plus jednu dionicu 32,7 milijuna kuna, Fondu hrvatskih branitelja, koji ima sedam posto dionica 9,1 milijun kuna, a institucionalnim i malim dioničarima ukupno oko 21,2 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Osuo paljbu Milanović ponovno žestoko udario po Plenkoviću i HDZ-u: "Još nije odgovorio kako je nestalo 139 milijuna eura iz Ine" Slika nije dostupna INA: Isplata dividende počet će 15. srpnja

Sukladno odluci o isplati dividende hrvatski građani koji su u javnoj ponudi dionica Ine kupili maksimalnih 22 dionice bit će za taj paket dionica isplaćena dividenda od oko 290 kuna.

Na početku Skupštine predsjednik Nadzornog odbora i predsjedavajući Skupštine Ivan Šuker izvijestio je da predstavnici Vlade i mađarskog MOL-a predlažu izmjenu odluke o raspodjeli dobiti, te umjesto da se sveukupna dobit iz 2006. godine od 669,5 milijuna kuna upotrijebi za pokriće gubitaka iz prethodnih godina, te zakonske i ostale rezerve, dio isplati za dividendu.

Tako bi se 118,6 milijuna kuna rasporedilo za pokriće gubitaka, 27,5 milijuna u zakonske rezerve, a od 523,3 milijuna kuna prvotno planiranih za ostale rezerve 25 posto bi se izdvojilo za isplatu dividende.

Prijedlog o isplati dividende Šuker je obrazložio činjenicom da Vlada više neće administrativno utjecati na cijenu naftnih derivata.

"Vlada je prije tri tjedna donijela odluku o smanjenju trošarina na bezlovne motorne benzine i više administrativno ne utječe i neće utjecati na cijene derivata", kazao je.

Skupština Ine prihvatila je danas i ostale financijske dokumente te izvješće o stanju Društva u prošloj godini.

Izvješćujući o stanju u prošloj godini, predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević posebno je izdvojio podatak da je INA prošle godine u investicije uložila više od 3 milijarde kuna, a i idućih godina, do 2010. planira investicije od oko 500 milijuna dolara godišnje.

INA očekuje u idućih pet godina rast proizvodnje za oko 10 posto. Iznos kredita od milijardu dolara utrošit će se na modernizaciju rafinerija, razradu naftnih polja, a INA planira i daljnje uštede u racionalizaciju poslovanja, kao i racionalizaciju i modernizaciju maloprodajne mreže, kazao je Dragičević.

Izvješće Uprave o poslovanju Ine podržao je na skupštini i predstavnik Udruge malih dioničara Ine u kojoj je, kazao je, okupljeno gotovo četiri tisuće glasova, a mali su se dioničari na skupštini zanimali i za utjecaj strateškog partnera MOL-a na donošenje odluka u Ini i posebno na njihov utjecaj oko odluka o modernizaciji rafinerija.

Članove Uprave Ine mali su dioničari upitali i o kvaliteti Ininih goriva, plavom dizelu, te budućnosti Ininih tvrtki kćeri, na što je Dragičević najavio da će Uprava predložiti Nadzornom odboru kako, kada i na koji način prići rješavanju pitanja tvrtki kćeri, a pritom spominje i mogućnost i privatizacije nekih tvrtki kćeri.

Skupštini Ine bio je nazočan 251 dioničar sa više od 8,5 milijuna dionica, odnosno više od 85 posto glasova, jer svaka dionica nosi jedna glas, a kako Vlada ima više od 5,1 milijuna dionica, a MOL nešto više od 2,5 milijuna, ta dva najveća dioničara imaju više od 75 posto glasova u skupštini.

Sve odluke dioničari su na Skupštini donijeli gotovo jednoglasno, odnosno sa više od 99,9 posto glasova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene