Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok radnice prosvjeduju

Na nekretnine Kamenskog uknjižili se pojedini dioničari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pojedini dioničari Kamenskog, putem drugih tvrtki u svom vlasništvu, poslovali su s državnim tvrtkama.

No, to nije sve. Vrijedne nekretnine više nisu u vlasništvu Kamenskog. Dok se radnice zagrijavaju za svakodnevne prosvjede vrijedne nekretnine tvrtke koja im mjesecima ne isplaćuje plaću prebačene su na druge.

Pročitajte i ovo Noćni provod - 2 Nagomilali gubitke Vlasnici noćnih klubova i danas u akciji: „Samo odgađamo bankrot, ovo je nešto najgore što nam se moglo dogoditi“ Slika nije dostupna PU splitsko dalmatinska Kod graničnog prijelaza Kamensko sudarila se dva automobila, četvero zatražilo liječničku pomoć

Nekoliko se vjerovnika, vidi se u zemljišnim knjigama, već na njih uknjižilo. Neke se još u devedesetima poslovno povezivalo s Miroslavom Kutlom, sada potražuju milijune. Na popisu su i dvije tvrtke u vlasništvu jednog od najvećih dioničara Kamenskog Davora Vlajčevića. On je potraživanja preuzeo od Orion grupe. I sve to neposredno nakon zahtjeva radnika za stečajem.

'U ovoj državi više nisam ničime šokirana. Svjesni smo svi zapravo da je tu bezakonje, da je to, svatko radi, kako sam rekla, tko je bliže vatri taj se i ogrije, iskorištava se svaka moguća rupa u zakonu', rekla je radnica Đurđa Krnjak.

U mreži odnosa neka su imena u dvostrukim ulogama. Pojedini dioničari tako su preko drugih tvrtki u svom vlasništvu poslovali s Kamenskim, koje je s vremenom prema njima nagomilalo milijunske dugove. Novca za naplatu nema, pa su se uknjižili na nekretnine. Nitko od dioničara o poslovanju nije želio govoriti. Predsjednik uprave Antun Crlenjak ne krije svoje prijateljstvo s Kutlom, nekada je u aferi Grupo bio uhićen.

>> Crlenjak: I dalje sam prijatelj s Kutlom, ali on ne stoji izravno iza ovoga

Zadatak privremenog stečajnog upravitelja je, između ostalog, utvrditi stečajnu masu tvrtke. Ukoliko je uknjižba vjerovnika na ovo vrijedno zemljište nelegalna osporavat će se na sudu. Zanimljiv je i primjer dioničara Željka Vidakovića. Tvrtka njegove supruge Norma prom, sa samo četiri zaposlenika, poslovala je i s državnim institucijama u nabavi radne opreme. Država te odnose tek treba raspetljati. Kamenskom su pomagali godinama milijunskim poticajima, no, bez ikakve kontrole kako se novac troši.

'Pokušavamo razgovarati s danas legitimnom upravom, jer je ta uprava izabrana od Nadzornog odbora da vidimo što oni ustvari danas planiraju', rekao je ministar Đuro Popijač. Čini se, prekasno. Je li riječ o već viđenom hrvatskom receptu uništavanju tvrtke zbog zemljišta koje bi se prodalo znatno skuplje istražuje i državno odjetništvo, ali i sam predsjednik.

'Pribavio sam neka izvješća na način kako to moje nadležnosti dopuštaju i o tome će biti obavješteno državno odvjetništvo', rekao je Josipović. Radnice traže istinu i svoje zarađene plaće.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene