Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Nastavi li se ovakav ineres za HT razmotrit ćemo povećanje paketa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će, bude li interes za javnu ponudu dionica HT-a kao do sada, Vlada vrlo brzo razmotriti mogućnost da dodatno poveća postotak dionica za javnu ponudu, odnosno da taj postotak bude i veći od sadašnjih 20 do 23 posto dionica.

"Bude li interes ovakav kao do sada, 20 do 23 posto dionica HT-a u javnoj ponudi bit će malo, pa će Vlada u primjerenom roku, vrlo brzo, možda početkom idućeg tjedna, razmotriti i dodatni postotak dionica za javnu ponudu", izjavio je Sanader na početku današnje sjednice Vlade s koje je poručio i da njegova Vlada neće uvoditi porez na kapitalnu dobit.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

Prema najnovijim informacijama, interes za dionice HT-a u javnoj ponudi je iznad svih očekivanja, kazao je premijer, napominjući da točne brojke ne može iznositi.

Javna ponuda dionica HT-a počela je u ponedjeljak, 17. rujna i izazvala i veliki interes hrvatskih građana koji će do 27. rujna moći podnositi ponude za kupnju dionica uz pravo prvenstva i posebne pogodnosti do iznosa od 38.000 kuna, kao i nepovlaštene ponude iznad tog iznosa, dok institucionalni investitori svoje ponude moći podnositi do 1. listopada.

Premijer je s današnje sjednice poručio i da njegova Vlada neće uvoditi porez na kapitalnu dobit, te da to smatra apsolutno pogrešnom politikom.

To ne znači poziv hrvatskim građanima da kupuju dionice, to je odluka svakog osobno, o tome se mogu savjetovati sa savjetnicima, brokerima, kazao je, napominjući i da svi moraju biti svjesni da je ulaganje na tržište kapitala rizik.

Istaknuo je da su u Vladi ponosni na činjenicu da je transparentnim privatizacijama Ine i HT-a pokazala da postoji potencijal za razvoj hrvatskog tržišta kapitala, te da hrvatski građani, što se tiče obrazovanosti o tome, nisu ništa nepismeniji od građana europskih zemalja.

"Želimo popratnim mjerama, zakonodavstvom, ovako transparentnim privatizacijama ojačati hrvatsko financijsko tržište", poručio je.

"Jačanje hrvatskog tržišta kapitala se sada događa i to bi netko htio uškopiti", kazao je Sanader, odgovarajući time na neke primjedbe oporbe i najave nekih stranaka o uvođenju poreza na kapitalnu dobit.

Možda će to, kaže, doći za pet, šest, sedam godina kada stanemo uz bok razvijenim zemljama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene