Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo premijeru

TRAŽE SMJENU HASANBEGOVIĆA 'Zbog negiranja temelja Ustava RH, širenja govora mržnje, najave cenzure...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio Student i Nepokoreni grad, u ponedjeljak su poslali otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem traže hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića "zbog grubog nasrtaja na medijske slobode".

"Zbog negiranja temelja Ustava RH, širenja govora mržnje, najave cenzure i progona novinara, protuzakonitih i nedemokratskih odluka, najave obračuna s političkim neistomišljenicima te obračuna s redakcijama neprofitnih medija, zahtijevamo da odmah smijenite ministra kulture Zlatka Hasanbegovića", stoji u pismu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog smjene šefa SOA-e PETROV OTVORENO KONTRA PREDSJEDNICE Slika nije dostupna Ministar kulture O UKINUTOM POVJERENSTVU 'Više nema svoju svrhu i neće biti potrebno'

Iz Mreže emancipacije E-net ističu kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović prošlog tjedna "bez objašnjenja i mimo pravilnika, razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i najavio reviziju ugovora koji su neprofitni mediji potpisali s Ministarstvom kulture, čime je doveden u pitanje njihov opstanak".

"U javnosti se", dodaju, "usto pokušava stvoriti slika da neprofitni mediji predstavljaju 'uhljebe' i 'dokoličarski kulturni agitprop' koji troši milijune kuna poreznih obveznika, što je daleko od istine".

U priopćenju navode kako je "ministar Zlatko Hasanbegović za prvu metu svog obračuna sa slobodom govora izabrao neprofitne (community) medije – financijski najnemoćnije, ali kritički najsnažnije".

"Neprofitni mediji bave se istraživačkim novinarstvom, koje je gotovo iščezlo iz hrvatskog medijskog prostora i koje je jamac očuvanja vladavine prava. Neprofitni mediji u ukupnim prihodima svih hrvatskih medija sudjeluju s nešto manje od jedan posto. Međutim, broj zaposlenih u neprofitnim medijima čini tri posto hrvatskih medijskih profesionalaca. U neprofitnim medijima rade novinari koji su ostali bez posla u komercijalnim medijima, unatoč tome što su pošteno i odgovorno radili svoj posao. Neprofitni mediji bore se protiv svakog oblika nesnošljivosti, korupcije, zloporabe položaja i ovlasti, uništavanja zajedničkih dobara i brinu se o zaštiti i očuvanju ranjivijih i manjinskih skupina u društvu, o zaštiti temeljnih ljudskih prava, prava žena, radnika, nacionalnih manjina, LGBTQ-osoba, osoba s invaliditetom te kulturnog identiteta građanske Hrvatske", pišu neprofitni mediji okupljeni u Mrežu emancipacije E-net.

U pismu premijeru navode i da "ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju" te mu poručuju kako neće pristati na Hasanbegovićeve "postupke, prijetnje i omalovažavanja" te da će se "svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode".

"Neovisno novinarstvo čuvar je demokracije. Ako nakon svega u Vladi Republike Hrvatske ostane ministar kulture koji želi uvesti cenzuru, smatrat ćemo Vas izravno odgovornim za gušenje novinarskih sloboda, gaženje ljudskih prava i rušenje temelja demokratske države", proučuju premijeru u pismu iz Mreže emancipacije E-net. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene