Uzrok višesatnog nestanka struje oko povijesne jezgre Dubrovnika je preopterećenje sustava koje je dovelo do kvara na trafostanici, doznaje se u tvrtki Elektrojug, a gradonačelnik Mato Franković krivnju je prebacio na ugostitelje zbog velikog broja klima i ostalih uređaja u tom dijelu grada.

Galerija


Područje oko povijesne jezgre Dubrovnika bez struje je bilo od četvrtka navečer do petka popodne kad se opskrba električnom energijom normalizirala. Dio grada ostao je u mraku nakon što je u trafostanici pregorio transformator, potvrdio je dubrovački Elektrojug.

Vezani članci Hitna pomoć (Foto: Dnevnik.hr) Zdravstveni horor na jugu: Čitav Dubrovnik na samo jednom timu Hitne pomoći s liječnikom, a ministar tvrdi - nema drame Djelatnica hidroelektrane Dubrovnik Božena Pozniak (Foto: Dnevnik.hr) Majka jednog od trojice tragično poginulih radnika u hidroelektrani u Platu progovorila za Dnevnik Nove TV: ''Nama više nema djece, a tražimo samo istinu''

Iz HEP-a su za Dubrovački vjesnik pojasnili da je do pregorijevanja došlo zbog ''iznimnog povećanja potrošnje na niskonaponskoj mreži''.

''Zamjena transformatora se odužila zbog niza tehničkih i operativnih poteškoća, a ponajviše zbog nemogućnosti ishođenja dozvole za privremenu obustavu prometa čime bi se jednostavnije pristupilo lokaciji kvara'', objasnili su iz HEP-a.

HEP je istaknuo da radnici Elektrojuga Dubrovnik poduzimaju sve potrebno kako bi se struja što prije vratila stanovnicima Pila. Građane su zamolili za razumijevanje.

Srećom, nije došlo do požara i pojave vatre. Sanacija štete je u tijeku, a zamjena i popravak očekuje se da će biti završeni popodne, piše Dubrovački vjesnik. Zbog postavljanja novog transformatora na snazi je i posebna prometna regulacija.

Stanovnici Pila i ljudi koji rade u tom dijelu grada brinu gosti kojima je vruće, ali i roba iz hladnjača, poput sladoled, koja se počela topiti. Većina iznajmljivača, ugostitelja i trgovaca s Pila morala je zatvoriti lokale i trgovine.

Gradonačelnik prozvao ugostitelje

Nestanak struje izazvao je nezadovoljstvo ugostitelja i zbog pada prihoda s obzirom da nisu mogli izdavati račune ni posluživati goste, no, gradonačelnik Mato Franković ih je prozvao da nisu išli u HEP pitati koliko će uređaja ugraditi u svojim objektima.

„Nisu se zabrinuli hoće li zbog uvođenja novih uređaja netko u gradu ostati bez struje. To je sustav spojenih posuda“, ustvrdio je Franković, ukazujući da stanje postojeće infrastrukture.

Po njegovim riječima nestanak struje je ipak izdvojen slučaj jer su problemi s opskrbom puno manji u odnosu na ranije godine.

„Možemo reći da je ovo izdvojen slučaj koji se uvijek može dogoditi, ne treba nas zabrinjavati“, zaključio je Franković.

Nalaz od 500 stranica: Završeno vještačenje u slučaju Agrokor