Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trag za policiju

Dnevnik Nove TV donosi detalje bizarne krađe tramvaja

Ukraden tramvaj
Ukraden tramvaj DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Policija traži kradljivca tramvaja - 1 Policija traži kradljivca tramvaja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Policija traži kradljivca tramvaja - 2 Policija traži kradljivca tramvaja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Policija traži kradljivca tramvaja - 3 Policija traži kradljivca tramvaja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Policija traži kradljivca tramvaja - 4 Policija traži kradljivca tramvaja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Galerija 1/6 >>
U Zagrebu se dogodila rijetko bizarna krađa. Nepoznata osoba ušla je u tramvaj na trešnjevačkoj Remizi, provozala se gotovo kilometar i pol, stala i pobjegla. Srećom, nema štete ni ozlijeđenih, a kradljivac tramvaja je vožnju i sam snimio te tako policiji dao najbolji mogući trag. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš donosi detalje.

Netko je u Zagrebu ukrao tramvaj, a građani su u šoku: "To nije moguće", rekla je Sunčica.

Bizarno, ali istinito, a sve je počelo u spavaonici tramvaja. U jednoj od dvije garaže u Zagrebu gdje tramvaju miruju i pripremaju se za vožnju, na trešnjevačkoj Remizi nalazio se otuđeni tramvaj.

Izašao je iz garaže i čekao nastavak puta kod rampe na izlazu, ali sigurno nije očekivao da će ga preuzeti nepoznati vozač koji ulazi u tramvaj, prolazi kroz dignutu rampu i kreće na svoj put od 1400 metara do Tratinske ulice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizarni incident Netko je ukrao ZET-ov tramvaj pa se provozao i pobjegao. Policija ga traži, a jedno im ide u prilog

"ZET-ov centar za nadzor i upravljanju prometa odmah po saznanju je pozvao kontrolu prometa na teren te je pozvana policija, a tramvaj je zatečen u stajanju i ugašen", kazao je glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.

Počinitelja traži policija, a reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš provjerio je koliko traje putovanje na kojem se u ulozi vozača okušao kradljivac.

Vožnja od Remize do Badalićeve, koliko je vozio i nepoznati počinitelj, s pravim vozačem traje sedam minuta i osam sekundi, a policijska istraga će tek utvrditi koliko je trebalo novom vozaču.

Dok policija provjerava nadzorne kamere, slučaj je dobro zabavio Zagrepčane. "Realnost Hrvatske, al da je smiješno, smiješno je", rekla je Iva, a Davor je dodao: "Dugo je čekao na stanici pa si je uzeo tramvaj".

Za upravljanje tramvajem inače je potrebna F kategorija, a upravljačka ploča za nas laike prilično je zbunjujuća.

Pročitajte i ovo Spremište tramvaja na Ljubljanici Šok u ZET-u Nezapamćen slučaj u Zagrebu: "Krađi tramvaja ne treba se smijati. Tragedija je samo srećom izbjegnuta"

Zagrepčani ne bi znali njime upravljati, ali Delfina je predložila: "A možda bi trebalo tražiti među bivšim vozačima koji su nezadovoljni plaćom".

Počinitelju neće biti zabavno kad shvati da mu za krađu tramvaja prijeti i do 3 godine zatvora.

Na tramvajskom okretišu je detalje ovog slučaja otkrio reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Policija još nije pronašla počinitelja, ali samo je pitanje vremena - malo prije su mi potvrdili. Ova im je snimka uvelike pomogla i sada znaju koga traže, no ruku na srce, mogli su počinitelja uloviti i s prstima u pekmezu jer na snimci se vidi trenutak kada vozi ukradeni tramvaj, pritom snima video, a pokraj njega prolazi policijski automobil.

Iz ZET-a su mi rekli da nemaju nikakve veze s tim mladićem. Dakle, on nema vozačku dozvolu F kategorije jer se ona može dobiti samo nakon položenog ispita u ZET-u pa mu zapravo prijete najmanje dvije kazne. Jedna je za otuđivanje tuđe pokretnine, a druga je za upravljanje bez vozačke dozvole. 

Inače nije rijetkost da se kradu tramvaji u Europi, bilo je ovakvih slučajeva i u Beču i u Poljskoj kad su se krali prazni tramvaji, ali i u Rusiji 2011. godine je 15-godišnjak vozio putnike punih 40 minuta prije nego što je uhvaćen", kazao je Goleš.

Goleš je objasnio i kako je došlo do krađe: "Čini se da je sve moguće i to nije dobro. Ogroman je to propust ZET-a, koliko god je nasmijala danas Zagrepčane ova situacija - o njoj se priča i s njom se šali, ali ogroman je ovo propust ZET-a je stvarno je moglo doći do velike tragedije.

Očito tramvaj teško pokrenuti, ali sigurno ga je nešto teže zaustaviti jer ima nešto više od četiri tone i dulji je od 20 metara. Sam vozač nije stao točno na stanici, nego ju je prošao - što bi tek bilo da je prošao kroz neko crveno, da mu je netko iskočio na cestu.

Tad bi tek bilo tragedije, tko zna koliko velika odgovornost bi se tražila od čelnih ljudi. Ali i ovako se odgovornost nekih treba tražiti jer je nevjerojatno da rampa, koja treba biti spuštena i o kojoj netko vodi brigu, nije spuštena, da je tramvaj upaljen, da su vrata na tom tramvaju ostala otvorena i da je netko tek tako mogao sve njih preveslati i napraviti glupost - i za jedne i za druge.

Čini se da će se neko vrijeme pravila morati mijenjati, nećemo više imati onu situaciju da vozači odlaze na gablec, na okretištima ostavljaju tramvaje bez nadzora. Svi smo to vidjeli, sam sam u zadnjih pola sata imao četiri prilike ukrasti tramvaj da sam to htio", rekao je Goleš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene