Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESVAKIDAŠNJA NESREĆA

Reporter Dnevnika Nove TV na mjestu pada jedrilice: ''Čini se da je pilot pomislio da bi možda taj put mogao biti dobar za spuštanje''

Aktualno Galerija Dino Goleš Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Pala sportska jedrilica - 3 Pala sportska jedrilica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pala sportska jedrilica - 2 Galerija 1/3 >>
Nesvakidašnja nesreća dogodila se tijekom nedjeljnog poslijepodneva nedaleko od mjesta Lovreć u Imotskoj krajini.

Srušila se kod Lovreća mala sportska jedrilica slovenskih oznaka. Žurno su pozvani vatrogasci i Hitna pomoć koja je pilota prevezla u obližnju zdravstvenu ustanovu. Ne zna se uzrok pada, kao ni težina ozljeda pilota.

U zaseoku Čaljkušići u kojem se dogodila nesreća, bio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Istaknuo je da očevid još traje i da je zatvoren put koji vodi do mjesta nesreće: "Jedrilica je pala pored puta koji vodi do vodospreme. Čini se da je pilot pomislio da bi možda taj put mogao biti dobar za spuštanje jedrilice, vjerojatno nakon što je izgubio kontrolu i nije se mogao vratiti u bazu".

Pilot je, doznaje, poletio iz Sinja, gdje je u subotu održano državno prvenstvo u jedriličarstvu, a u nedjelju otvoreni kup na kojem su mogli sudjelovati i strani državljani i čini se da je pilot krenuo s tog mitinga.

Jedrilice su sportske letjelice koje nemaju motor ni kočnice, put zraka idu ili svrdlom, ili ih diže avion koji ima motorni pogon i u jednom trenutku se oni od tog aviona otkače i lebde, pojasnio je Goleš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEVID U TIJEKU Srušio se zrakoplov kod Imotskog: Pala sportska jedrilica, pilot ozlijeđen

Pročitajte i ovo Letjelica AVIOBOMBA S UPALJAČEM Otkriven uzrok pada letjelice: "Nakon udara je došlo do eksplozije... Postojala je neka namjera"

"Protokol nalaže da ako se izgubi nadzor nad jedrilicom, ako se više njome ne može upravljati, tada bi pilot trebao iz nje iskočiti. On na sebi ima zaštitni padobran, koji se razlikuje od sportskog padobrana koji najčešće viđamo kad se skače iz aviona jer ima puno manji spremnik zraka – između 200 i 300 metara je potrebno za skok'', objasnio je Goleš.

No, ''problem može nastati u tome što jedrilica kad izgubi nadzor - ako se dogodi problem s krilom, vrti se oko svoje osi i vrlo nezgodno je iskočiti iz nje".

Vatrogasci i policija su na mjestu pada letjelice, a više detalja bit će poznato nakon završetka očevida.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene