Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan u Saboru je odgovarao na novinarska pitanja vezana uz jučerašnje uhićenje i puštanje na slobodu Ivice Todorića u Londonu.


„Državno odvjetništvo je poduzelo sve mjere i radnje propisane sukladno međunarodnom pravu. Ostvarene je direktna komunikacija s britanskim tijelima i čekamo daljnji razvoj događaja. Nije dobro komentirati odluke drugih tijela s kojima ostvarujemo međunarodnu suradnju. Moramo voditi računa o zaštiti temeljnih ljudskih prava svake osobe. Mi u izvještavanju javnosti nismo koristili ni inicijale osobe. Moramo omogućiti pravedno suđenje. Kriminalistička ispitivanja i dalje su tijeku i rezultirat će novim istragama. Ako ova osoba bude predmetom istrage, tražit će se dodatni zahtjev za izručenjem. Radi se najobimnijem predmetu na kojem je DORH ikada radio“, kazao je Cvitan ne želeći otkriti kada će krenuti nove istrage.
Osvrnuo se i na odluku britanskog suda prema kojoj će se sljedeće ročište održati tek u travnju sljedeće godine.

"Neuobičajena odluka"

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Podignuta još jedna optužnica za Agrokor: Todorića i još 22 osobe tereti se za malverzacije teške više od 17 milijardi kuna Slika nije dostupna Glavni državni odvjetnik izbjegava pitanja o Todoriću: "Ja bježim? Dinko ne bježi"

„Ništa nije čudno, ništa nije nemoguće, to ide svojim tijekom“, kazao je Cvitan, no na opetovane novinarske upite ipak je priznao kako je takva odluka neuobičajena.

Istaknuo je i kako nije uobičajeno da britanski sud obavještava Hrvatsku zašto je donesena takva odluka.

„Moramo se suzdržati bilo kakvih komentara ili prigovora da se radi o bilo kakvom političkom procesu. Ovdje se ne radi o nikakvom političkom procesu“, kazao je Cvitan.

Razmatra se mogućnost ispitivanja u Londonu

Poručio je i kako DORH razmatra da Todorića ispitaju britanski istražitelji.

„To je predmet naših razmatranja, pitanje je procesne taktike što ćemo napraviti“, kazao je Cvitan.

Osvrnuo se i na rad istražnog povjerenstva za Agrokor te kazao kako će odluku o tome treba li povjerenstvo raditi donijeti Sabor.