Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrv.centar za razminiranje:

Diljem Hrvatske razasuto još oko 74 tisuće mina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski centar za razminiranje (HCR) organizirao je u Drnišu središnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Lokacija nije slučajno odabrana - to je područje u Šibensko-kninskoj županiji najzagađenije minama.

Diljem Hrvatske razasuto oko 74 tisuće mina

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

Naime, na drniškom je području još uvijek pod minama oko 16 četvornih kilometara, od ukupno 44 četvorna kilometara koliko ih je u cijeloj Šibensko-kninskoj županiji, rečeno je na konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja HCR-a, Josip Čerina voditelj zadarskog ureda HCR, šibensko-kninski župan Zoran Smolić i drniški gradonačelnik Josip Begonja. Prema podatcima HCR-a u Hrvatskoj je razasuto približno 74 tisuća mina i ostalih eksplozivnih ostataka iz rata.

Minski sumnjivo područje proteže se na 680 četvornih kilometara, koji se nalaze u 12 županija, odnosno 95 grada i općine. Sav minski sumnjivi prostor obilježen je sa 13 tisuća oznaka 'minske opasnosti'.  Od 1998. do 2012. godine je od mina pretraženo i razminirano oko 440 kilometra četvornih .

Do danas od zaostalih mina poginulo 509 osoba

Od 1991. godine do danas u Hrvatskoj je od mina stradalo 1975 osoba, od čega je 509 poginulo. No, broj žrtava od mina i neeksplodiranih sredstava smanjuje se iz godine u godinu - tako je 2007. zabilježeno osam stradavanje, lani tri, a ove godine se za sada dogodio jedan minski incident, kazao je zamjenik ravnatelja HCR-a Ivanušić.

>> Lovac kod Osijeka nagazio na minu, ozlijeđene mu obje noge

U Šibensko-kninskoj županiji oko 44 km četvornih je minski sumnjivog područja, od čega je 83 posto makija i krš, 10 posto su šume, a 7 posto poljoprivredne površine. Minski sumnjiv prostor obilježeno je s 1200 oznaka minske opasnosti, kazao je Josip Ćerina, voditelj područnog ureda HCR u Zadru, i pozvao građane da ne otuđuju table, kojih je lani nestalo 87. Plan za ovu godinu je da se razminira oko 2,37 km četvornih.

Potrošeno 320 milijuna kuna, nerazminirano još 50 posto područja 

Drniški gradonačelnik Josip Begonja upozorio je javnosti na činjenicu kako je znatan dio područja grada Drniša pod minama, što predstavlja opasnost za sigurnost i život građana, ali i kočnicu za gospodarski razvoj na tom prostoru. Podsjetio je kako je Drniš bio prva lokalna zajednica, koja je kupila 50 ploča s oznakama za mine i donirala HCR-u, a građane je pozvao da poštuju oznake opasnosti i djecu da se ne igraju u blizini minski sumnjivog područja. Prostor, mahom krša, u neposrednoj blizini kuća u Kričkama, Pakovom Selu, Trbounju i Žitniću i dalje je pod minama.

>> Nacionalni park Krka očišćen od mina

Šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić rekao je da je prioritet pri razminiranju u županiji koja je turistički orijentirana, bilo očistiti od mina područje uz prometnice i prostor Nacionalnog parka Krka. Unatoč što je od 1998. godine do danas uložen ogroman novac od 320 milijuna kuna, kao i veliki trud za razminiranje 31 kilometra četvornog još je više od 50 posto minski zagađenog područja nerazminirano, dodao je.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene