Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sredstvo za čišćenje stavilo u usta

Osnivačica vrtića: "Dijete je počelo plakati, vjerojatno ga je peklo"; Toksikologinja poručuje: "Upute proizvođača se često ne čitaju"

Aktualno Galerija Vrtić Velika Gorica - 2 Vrtić Velika Gorica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić Velika Gorica - 3 Vrtić Velika Gorica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić Velika Gorica - 4 Vrtić Velika Gorica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović i Irena Zorica Ježić Vidović - 1 Matea Ćorić Brunović i Irena Zorica Ježić Vidović - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Matea Ćorić Brunović i Irena Zorica Ježić Vidović - 2 Galerija 1/7 >>
Nesretan slučaj u vrtiću nedaleko od Velike Gorice. Dijete od godinu i sedam mjeseci završilo je u bolnici s oštećenjem sluznice, nakon što je došlo u dodir sa sredstvom za čišćenje. U vrtiću izražavaju žaljenje zbog nemilog događaja, a spremačica koja je priznala pogrešku, bit će kažnjena.

Bezazlena igra umalo je dovela do tragedije. Umivaonik u kojem se dječak od godinu i 7 mjeseci igrao, nije bio dobro ispran od sredstva za čišćenje. I onda je stavio ruke u usta.

"Uslijed toga je došlo do reakcije na način da je dijete dobilo crvenilo oko ustiju i počelo je plakati jer ga je vjerojatno peklo", rekla je Karmen Pavlic, osnivačica dječjeg vrtića.

Brza reakcije odgajateljice dječaka je vjerojatno spasila težih ozljeda. Ozljede su, srećom, lakše prirode. A odgovornost, čini se, na spremačici. Jer umivaonik je, kažu u vrtiću, prala u vrijeme kad nije smjela - kad su djeca već bila u vrtiću.

"Ona kaže da ga je zalila s hladnom vodom, međutim ispostavilo se da nije do kraja bilo isprano sredstvo za čišćenje. Bavimo se djecom i kod nas u principu ne bi smjelo dolaziti do ovakvih pogrešaka", poručuje Pavlic.

Pogreška se dogodila, srećom ne i tragedija. Odgojiteljica je pozvala roditelje dječaka koji su ga odvezli u bolnicu. Dječak se oporavlja, a u vrtić je u srijedu stigla i policija. Spremačicu će vrtić sankcionirati.

Toksikologinja: Sredstva za čišćenje su sigurna ako se pravilno koriste

O ovom slučaju reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović razgovarala je s toksikologinjom Irenom Zoricom Ježić Vidović koja kaže da Toksikološka služba ima 24-satnu pripravnost pa ovakvi slučajevi nisu rijetkost.

"Najčešće se radi o nadražaju sluznice, kože ili očiju, a nekada su i opekline", kaže Ježić Vidović. Kao najvažnije ističe – treba čitati upute na proizvodima za čišćenje.

"Pazite s čime radite, kako radite. Pridržavajte se uputa proizvođača, one su jasne. Jer praksa je pokazala da se upute i etikete slabo čitaju", rekla je Ježić Vidović i naglasila – sredstva za čišćenje su sigurna ako se pravilno koriste.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene