Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvojac za kurikularnu reformu

Tko su nasljednici Borisa Jokića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijana Vican, prva rektorica Zadarskog sveučilišta te Matko Glunčić, profesor fizike sa PMF-a novi su ljudi koje je ministar tehničke Vlade Predrag Šustar imenovao na čelo projekta kurikularne reforme nakon što je od tog posla odustao Boris Jokić kao i većina članova Ekspertne radne skupine.

Dijana Vican je već radila za HDZ-ovu Vladu - bila je državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta od 2008. do 2011. godine u mandatima HDZ-ovih ministara Dragana Primorca i Radovana Fuchsa. Problematika kurikuluma joj također nije nepoznanica jer je od rujna 2006. do veljače 2009. bila predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum.

No, Vican je bila i recenzentica programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD čiji je predsjednik svojedobno bio Ladislav Ilčić, danas čelnik stranke HRAST koja je u koaliciji s HDZ-om.

Predsjednica GROZD-a, Kristina Pavlović, inače Ilčićeva sestra, potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da je prije 10-ak godina Vican bila jedan od recenzenata njihova programa.

'Kasnije s njom nismo surađivali. Nije članica naše udruge, a je li među našim podupirateljima, nisam sigurna', kazala je Pavlović.

Program zdravstvenog odgoja GROZD-a Vican je podupirala i kao državna tajnica te je isticala njegovu kvalitetu i potrebu da se uvede u škole, o čemu udruga izvještava i na svojim stranicama.

'Dijana Vican, državna tajnica u MZOŠ-u je potvrdila kvalitetu i potrebu GROZD-ovog programa zdravstvenog odgoja te istaknula nadu u skoro prihvaćanje kurikulumskih promjena koje bi omogućile uvođenje zdravstvenog odgoja u škole', navedeno je u tekstu objavljenom u ožujku 2010. godine.

Glunčić se odmah razišao s Jokićem

Pročitajte i ovo Boris Jokić - 1 u srijedu na birališta Zašto treba izaći na izbore? Boris Jokić: "Taj glas je jedino što imamo" Slika nije dostupna OTVORENO PISMO JOKIĆEVI STRUČNJACI MINISTRU OBRAZOVANJA "Izvješće je zasnovano na neistinama, lažima i iskrivljenim činjenicama"

Docent Matko Glunčić, profesor s odsjeka fizike na PMF-u, bio je član Ekspertne radne skupine za kurikulum koju je vodio Boris Jokić (za gimnazijski kurikulum i predmetni kurikulum iz fizike) no vrlo brzo se razišao s njim. Kako je pojašnjavao u svojim medijskim istupima, smatrao je da cijeli proces kurikularne reforme nije dobro postavljen i da je kurikulum koji se piše - loš.

'Rano sam uvidio da posao neće biti dobro napravljen. Vrijeme kurikuluma od pet mjeseci vrlo je kratko, a ekspertna radna skupina nije pokušala analizirati trenutno stanje u Hrvatskoj - kurikulum koji se pisao nije bio povezan s trenutnim stanjem u zemlji ali ni s financijskim, odnosno hoće li se uopće moći realizirati', izjavio je Glunčić.

U Povjerenstvu za kurikularnu reformu Dijana Vican bit će zadužena za društveno-humanističko, a Matko Glunčić za tzv. STEM područje.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene