Dijana Vican i Matko Glučić (Foto: Pixell)
Dijana Vican i Matko Glučić (Foto: Pixell)

Dijana Vican, prva rektorica Zadarskog sveučilišta te Matko Glunčić, profesor fizike sa PMF-a novi su ljudi koje je ministar tehničke Vlade Predrag Šustar imenovao na čelo projekta kurikularne reforme nakon što je od tog posla odustao Boris Jokić kao i većina članova Ekspertne radne skupine.


Dijana Vican je već radila za HDZ-ovu Vladu - bila je državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta od 2008. do 2011. godine u mandatima HDZ-ovih ministara Dragana Primorca i Radovana Fuchsa. Problematika kurikuluma joj također nije nepoznanica jer je od rujna 2006. do veljače 2009. bila predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum.

No, Vican je bila i recenzentica programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD čiji je predsjednik svojedobno bio Ladislav Ilčić, danas čelnik stranke HRAST koja je u koaliciji s HDZ-om.

Predsjednica GROZD-a, Kristina Pavlović, inače Ilčićeva sestra, potvrdila nam je u telefonskom razgovoru da je prije 10-ak godina Vican bila jedan od recenzenata njihova programa.

'Kasnije s njom nismo surađivali. Nije članica naše udruge, a je li među našim podupirateljima, nisam sigurna', kazala je Pavlović.

Program zdravstvenog odgoja GROZD-a Vican je podupirala i kao državna tajnica te je isticala njegovu kvalitetu i potrebu da se uvede u škole, o čemu udruga izvještava i na svojim stranicama.

'Dijana Vican, državna tajnica u MZOŠ-u je potvrdila kvalitetu i potrebu GROZD-ovog programa zdravstvenog odgoja te istaknula nadu u skoro prihvaćanje kurikulumskih promjena koje bi omogućile uvođenje zdravstvenog odgoja u škole', navedeno je u tekstu objavljenom u ožujku 2010. godine.

Glunčić se odmah razišao s Jokićem

Docent Matko Glunčić, profesor s odsjeka fizike na PMF-u, bio je član Ekspertne radne skupine za kurikulum koju je vodio Boris Jokić (za gimnazijski kurikulum i predmetni kurikulum iz fizike) no vrlo brzo se razišao s njim. Kako je pojašnjavao u svojim medijskim istupima, smatrao je da cijeli proces kurikularne reforme nije dobro postavljen i da je kurikulum koji se piše - loš.

'Rano sam uvidio da posao neće biti dobro napravljen. Vrijeme kurikuluma od pet mjeseci vrlo je kratko, a ekspertna radna skupina nije pokušala analizirati trenutno stanje u Hrvatskoj - kurikulum koji se pisao nije bio povezan s trenutnim stanjem u zemlji ali ni s financijskim, odnosno hoće li se uopće moći realizirati', izjavio je Glunčić.

U Povjerenstvu za kurikularnu reformu Dijana Vican bit će zadužena za društveno-humanističko, a Matko Glunčić za tzv. STEM područje.