Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U cijeloj Hrvatskoj u lipnju su prevladavale srednje mjesečne temperature zraka iznad višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.), izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).


Temperaturna odstupanja u lipnju su bila u rasponu od 1,3 Celzijeva stupnja u Osijeku do 2,6 Celzijevih stupnjeva u Bjelovaru, Dubrovniku i Splitu (Marjan).

Toplinske prilike u Hrvatskoj za lipanj su bile u kategorijama: toplo (šire područje Osijeka i Daruvara), vrlo toplo (Komiža, šire područje Knina i Pazina te dio središnje i istočne Hrvatske) i ekstremno toplo (na preostalu dijelu Jadrana i zaleđa, Lici te na širem području Bjelovara i Varaždina).

Vezani članci Bura zamijenila jugo (Foto: Dnevnik.hr) Nakon višetjedne vladavine juga, zapuhala je bura i donijela probleme u prometu, ali i snježnu idilu na Plitvicama Prvi ovogodišnji snijeg (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stisnula zima: Za dijelove Hrvatske izdani su narančasti i crveni alarm, zabijelili se Gorski kotar i Lika

Komiža - vrlo kišna

DHMZ navodi kako su u lipnju količine oborina u Hrvatskoj bile uglavnom niže od višegodišnjeg prosjeka (1961.-1990.). Iznimka su Sisak, Karlovac, Knin, Parg te otoci južnog Jadrana (Hvar i Vis) gdje je taj prosjek nadmašen. Odstupanja za lipanj su u rasponu od pet posto višegodišnjeg prosjeka za lipanj u Lastovu (2,1 mm) do 271 posto tog prosjeka u Komiži (124,5 mm). U Dubrovniku je količina oborina u lipnju bila jednaka višegodišnjem prosjeku.

Oborinske prilike za ovogodišnji lipanj bile su u rasponu od vrlo kišnog do ekstremno sušnog. U skupini vrlo kišno nalazila se Komiža, a šire područje Karlovca i Siska nalazilo se u kategoriji kišno. Šire područje Splita, Šibenika, Gospića i Rijeke te dio istočne Hrvatske bilo je u skupini sušno.

Dio južnog Jadrana te šire područje Daruvara i Varaždina bilo je u skupini vrlo sušno, a šire područje Bjelovara u skupini ekstremno sušno. Preostali dio Hrvatske nalazio se u kategoriji normalno, izvijestio je na svojoj internetskoj stranici DHMZ. (Hina)