Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro promjena

Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu za Hrvatsku, evo kakva nas zima očekuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S početkom prosinca započela je i klimatološka zima, čiji su prvi dani u većem dijelu Hrvatske prošli uz temperaturu oko uobičajene za doba godine, iako je jutarnja temperatura osobito u središnjim i istočnim krajevima bila niža od prosjeka.

Prvi će tjedan prosinca pak biti uglavnom topliji od uobičajenog, a potkraj tjedna moguće je ponovno hladnije vrijeme.

Pročitajte i ovo Nestabilno vrijeme Vremenska prognoza Je li vrijeme za kišobrane ili suncobrane? Detalje otkriva meteorolog Darijo Brzoja Promjenjivo vrijeme uobičajeno je za svibanj Vremenska prognoza Vrijeme narednih dana obilježit će smjenjivanje sunca i kiše: Više otkriva meteorolog Brzoja

Zima koja je pred nama, što se temperature tiče, najvjerojatnije će u većem dijelu kontinentalne Hrvatske, a moguće i na dijelu sjevernog Jadrana biti prosječno topla. Veća vjerojatnost za pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature od prosjeka, dakle toplije od uobičajenog, izgledno je u ostatku Hrvatske, odnosno na većem dijelu Jadrana, osobito srednjeg i južnog te uz njega, piše DHMZ u dugoročnoj prognozi.

Navedeno slijedi iz dostupnog prognostičkog materijala za dugoročnu prognozu vremena koji se koristi u Službi za vremenske analize i prognoze DHMZ-a i zaključaka s prošlotjednog zajedničkog sastanka klimatskih foruma za područje Mediterana, sjeverne Afrike i jugoistočne Europe (a čija je članica Hrvatska).

Moguće i temperature niže od prosjeka

Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom višom od prosjeka u cijeloj Hrvatskoj, ali i razdoblja kada uz prodor hladnog zraka temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene. Upravo su takve oscilacije izgledne i ove zime, što slijedi iz analize mnogih čimbenika koji mogu utjecati na raspodjelu temperature na sjevernoj hemisferi poput: površinske temperature oceana i mora, snježnog pokrivača, količine leda na polovima, sunčeve aktivnosti...

Prognoza količina oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, zbog specifične sinoptičke situacije (moguće veće ciklonalne aktivnosti na području Mediterana) koja je na temelju analize prije spomenutih čimbenika izgledna, vjerojatna je veća količina oborine s obzirom na prosjek gotovo na cijelom području Mediterana pa tako i na području Hrvatske.

Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u sezonskim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu). Isto tako, valja imati na umu da su tijekom zime svakako moguća i razdoblja s manje oborine nego što je uobičajeno, ali i lokalno izraženije oborine.

Meteorolozi upozoravaju da su prognoze pouzdanije kad se odnose na kraće vremensko razdoblje te savjetuju da se prate upravo one prognoze koje se odnose na kraće vremensko razdoblje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene