Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadači još u bijegu

Pljačkaši iskoristili propuste u dubrovačkoj zračnoj luci? Novac nije bio kemijski zaštićen, a zaštitar nije imao prsluk ni oružje

Zračna luka Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Zračna luka Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zračna luka Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zračna luka Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zračna luka Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Izlaze detalji pljačke u dubrovačkoj zračnoj luci. Prema zakonu, kada se prenosi od 400.000 do 800.000 kuna, novčanice moraju imati kemijsku zaštitu. Svi podaci kažu da je u ovom slučaju nije bilo. Zaštitar nije imao ni propisani prsluk, a niti oružje.

Dvojica naoružanih muškaraca u ponedjeljak u 7 sati i 40 minuta na motociklu su u dubrovačkoj zračnoj luci ukrala torbu s golemom svotom novca. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o 90.000 eura zarađenih za vikend. Pljačkaši su oteli novac zaštitaru i pobjegli....

Pročitajte i ovo Pljačka vozila FINA-e u Rijeci Riješena velika pljačka VIDEO Pao pljačkaš kombija FINA-e, policija objavila dramatičnu snimku uhićenja: "Policija je, gospođo", "Dijete mi spava" Ilustracija Materijalna šteta Više je osoba napalo sirotu ženu na autobusnoj stanici u Zagrebu: Ukrali su joj ruksak

Naoružanoj pljački svjedočio je Pero Saulan, djelatnik Hitne pomoći kojem je upravo počinjala smjena.

"Vidio sam dva tipa ga naguravaju, otimaju mu torbu, nisam ni znao da je to torba s novcem. Kad su izvadili pištolj, taj što je bio suvozač, prilikom uzimanja torbe, sam se povuko jer nisam znao što napraviti. Potrčao sam tu do policije, međutim oni su sjeli na motor i pobjegli", rekao je Saulan.

Novac je nestao, kamere su sve snimile, no pljačkaši su bili skriveni pod kacigama. Sve se događalo u jutarnjim satima, i to u blizini policijskih ureda. U tom razdoblju je trajala smjena službenika. Policija cijelog dana traga za počiniteljima. I dalje bezuspješno.

"Kriminalističko istraživanje radi rasvjetljavanja svih okolnosti ovog događaja je u tijeku, kao i intenzivna potraga za počiniteljima", objasnila je Davorka Bečić iz PU dubrovačko-neretvanske.

Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović govori da se teren na kojem je pljačka počinjena sigurno neko vrijeme pratio.

"Jedna od opcija jest svakako praćenje. Teško je, pogotovo kod izvršenja ovakvih djela, da će netko ići na slijepo. Naravno da tome prethodi izviđanje, donošenje odluke u kojem trenutku će se napasti, odnosno izvršiti kazneno djelo", objašnjava Marjanović.

Sve upućuje na to da je ovo bilo uigrano, planirano djelo. Jer i motocikl kojim su se poslužili počinitelji, prijavljen je kao ukraden.

Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić doznala je više detalja. 

"Pljačkaši još nisu uhićeni. Policija kaže kako imaju neka nova saznanja, ali s njima još ne mogu u javnost. Ovo je bilo uigrano, planirano, pljačkaši su jutros napravili dva kruga oko zračne luke, kažu očevici, a onda su čekali automobil u kojem je bio zaštitar. Presreli su ga na samom ulazu u upravnu zgradu i oteli novac s torbom.

To je novac koji se prenosio iz jednog dijela zgrade u drugu zgradu, u zgradu uprave. Na taj način se funkcionira svakodnevno. Ovo je bio vikend utržak od 90.000 eura, a u srcu sezone to znaju biti i puno puno veći iznosi.

Detalji pljačke

Kada govorimo o samom novcu, torba je bila obična, a zakon RH propisuje, kada se govori o distribuciji novca, gotovine, od 400.000 do 800.000 kuna, taj novac mora imati kemijsku zaštitu i zaštitar koji ga prevozi mora imati zaštitni prsluk i oružje. U ovom slučaju torba je bila obična, svi podaci kažu da nije bilo kemijske zaštite, a zaštitar nije imao zaštitni prsluk niti je imao oružje.

Istraga će pokazati i je li ovdje sve odrađeno po propisima kada govorimo o samom prijenosu novca iz jedne zgrade u drugu i jesu li pljačkaši znali da idu na vrlo lak plijen, na novac kojem se neće tako lako moći ući u trag. Isto tako, mnogi kažu kako je policija zakasnila reagirati, sve se to događalo ispred njihove zgrade i oni su otišli dostavnim motociklom koji su ukrali još prošli tjedan.

Pitanje je je li ih se moglo sustići i što će se sada sve događati tijekom istrage i hoće li oni uopće biti pronađeni", rekla je Klaić Saulačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene