Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ponoći nema više pušenja u kafićima i restoranima koji nemaju dozvolu Ministarstva zdravstva.


Od oko 16 tisuća kafića, pušit će se u samo njih 176, koliko ih je do jučer dobilo potrebnu dozvolu. Pušači spas mogu potražiti na terasama, a nepušači se više neće žaliti da ih se guši duhanskim dimom. Pušači su prognani na terasu. 'I sad čekamo u biti da se ponovi prošla godina, da opet najesen ukinu pa da možemo pušit. Zima nam je', kažu pušači.

Vezani članci Trgovački centar, ilustracija Zbog neradne nedjelje poslodavci već počeli prijetiti otkazom: ''Ako imate smanjeni prihod počnete rezati troškove'' Kutija cigareta, ilustracija Jedan među njima policajac: Kupili pa preprodali najmanje 58 tisuća kutija cigareta i zaradili oko 1,5 milijuna kuna

I dok pušači jadikuju, okorjeli nepušač književnik Predrag Raos likuje. 'Mi pasivni pušači smo svi žrtve, osim toga treba znati da na svakih deset aktivnih pušača umire jedan pasivni. Prema tome, deset pušača ubiju jednog nepušača i oni su u biti ubojice', rekao je Raos.

>> Milinović: Nema više popusta za zabranu pušenja

Kafić koji smo posjetili od dvjestotinjak kvadrata, nepripremljen za pušenje. Vlasnik računa na ljetnu terasu, a do jeseni će srediti i klimatizacijski sustav. Ali pita se tko će taj prostor zagrijati. 'To će biti takva snažna cirkulacija zraka da će podizati sa stolova papire manje težine i uopće je upitno što će biti s tim', kaže Nikola Brajković.

I jedan neobičan primjer. Lokal ima sve tehničke uvjete za pušenje, ali bit će nepušački. Računica je jasna. 'Prosto zato što za dvije godine pušenja na nivou Europske Unije neće ni biti', rekao je Vitomi Krugonja, vlasnik kafića. U manje od 200 kafića i sutra se može pušiti do mile volje. Oni imaju papire Ministarstva zdravstva. Pet objekata, među njima tri hotela, dobilo je dozvolu za prostor za pušenje, a 11 ih je odustalo, ali pušači ne odustaju.

A književnik Raos postavio im je i dijagnozu. Jer djeca kaže, počinju pušiti u želji da budu odrasli. 'Pušenje je dječja bolest i svatko tko puši pokazuje da je dijete i dokazuje svoju infantilnost. I prema tome pušenje bi trebalo zabraniti kao širenje jedne dječje bolesti protiv najugroženijih ljudi', kaže Raos. I bit će tako, od ponoći.