Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Demokratska tradicija nalaže da mandat dobije relativni pobjednik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska demokratska tradicija i hrvatski Ustav nalažu da, nakon konzultacija Predsjednika Republike sa strankama, mandat za sastavljanje vlade dobije relativni izborni pobjednik, ustvrdio je član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks.

Šeks je time komentirao ustrajnost predsjednika Stjepana Mesića da mandat povjeri onom tko mu dokaže da ima većinu u Saboru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Mesić: 'Mandat za sastav Vlade dobit će onaj tko skupi većinu glasova'

Mesić je rekao kako u drugim zemljama postoje i drukčija rješenja od davanja mandata relativnom izbornom pobjedniku, pozivajući se, među ostalim, i na bivšega austrijskog kancelara Schuessela, koji je sastavljao vladu, iako je njegova stranka bila treća po broju mandata u parlamentu.

'Da, ali Gusenbauer je dobio mandat s jednim zastupnikom više', komentirao je Šeks Mesićeve riječi.

Podsjetio je da, po Ustavu, Predsjednik Republike daje mandat osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mandata u Saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

'Logično je da relativni pobjednik prvi dobije period od 30 plus 30 dana da sastavi vladu', rekao je Šeks.

U HDZ-u su i dalje uvjereni da će Mesić uskoro mandat za sastavljanje vlade ponuditi njihovu predsjedniku Ivi Sanaderu, te da će nova HDZ-ova vlada biti sastavljena najkasnije do Božića, a sam Sanader jutros je ponovio da je s Mesićem jučer 'sve dogovorio'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene