Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografska drama

Problem o kojem mnogi pričaju, ali malo djeluju: Hrvatska bi po ovome mogla postati neslavni rekorder u cijeloj Uniji

Prognoza smanjenja hrvatskog stanovništva (Foto: Dnevnik.hr)
Prognoza smanjenja hrvatskog stanovništva (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prognoza smanjenja hrvatskog stanovništva (Foto: Dnevnik.hr) Prognoza smanjenja hrvatskog stanovništva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prognoza smanjenja europskog stanovništva (Foto: Dnevnik.hr) Prognoza smanjenja europskog stanovništva (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Omjer ovisnosti starije populacije (Foto: Dnevnik.hr) Omjer ovisnosti starije populacije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Problem demografije svi ističu kao ključan, a projekcije govore da će stanje biti sve gore. Europa postaje kontinent umirovljenika, sve će manje biti radno aktivnih.

Gotovo dvaput više starijih i umirovljenika nego radno aktivnih - tako će izgledati hrvatska populacija 2100. godine, prema projekcijama Eurostata.

Statistički ured Europske unije - na temelju dostupnih podataka, izračunao je, da će u Hrvatskoj, taj omjer starije populacije 2100. kod nas biti 72 posto. Odnosno najviši u Europskoj uniji. Odmah ispod nas bit će Portugal, a taj omjer bit će najmanji u Belgiji.

Europa, dakle doista prerasta u kontinent starih. Padat će broj djece, a do 2100., smanjit će se i broj radno aktivne populacije i to za čak 10 posto. No, zato će se gotovo pa utrostručiti broj onih s 80 i više godina. I sa trenutačnih 6, narast će na 15 posto.

Pročitajte i ovo Troškovi, ilustracija (Foto: Getty Images) troškovi života Žive li Hrvati jeftinije od ostalih stanovnika Europske unije? Doznajte što plaćamo skuplje od drugih zemalja članica

Projekcije su optimistične kada se gleda do 2044., tada bi rast populacije u Europi trebao doživjeti vrhunac s otprilike 525 milijuna stanovnika. No, 21. stoljeće - završit će s čak 20 milijuna stanovnika manje.

Ono što se događa u Uniji, kod nas je gorući problem, a rješenje mu se u sljedećih 80 godina, kada se gledaju projekcije, ne nazire jer će Hrvata biti sve manje.

Već sljedeće godine, bit će nas 4 milijuna i 50 tisuća, ispod 4 milijuna past ćemo 2030., ispod 3 milijuna 2070., a 2100. - Hrvata će, prema projekcijama biti manje od 2 i pol milijuna. Ne izgleda optimistično.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene