Dok se čekaju rezultati reformi, u Hrvatskoj se rađa sve manje djece, a sve više mladih iseljava. Ako se negativni trendovi nastave Hrvatska će izumrijeti.

Galerija


Za obnovu demografske slike u Hrvatskoj bi svaka obitelj trebala bi imati troje djece.

Vezani članci Majka s djetetom, ilustracija Borba za budućnost Hrvatske: Sali po djetetu daju 60 tisuća kuna, Umag ima besplatan vrtić, a veliki slavonski grad otišao je i korak dalje Bračni par Vrbatović - 2 Umjesto gradskog asfalta za život su odabrali malu seosku općinu: "Zemljište smo kupili za 15 tisuća kuna..."

U 2017. umrlo je gotovo 20 tisuća Hrvata više nego što se rodilo. Crne su to brojke zbog kojih je državni tajnik za demografiju dao ostavku.

To se dogodilo prije 40 dana, a još ga nitko nije zamijenio. U ministarstvu je bio jedini demograf, no premijer Plenković uvjerava da se na problemu demografije radi.

"Radi se, dakle riječ je o ministarstvu ne o jednom čovjeku. Ministrica i njen resor te svi drugi resori poduzimaju odgovarajuće aktivnosti", govori Andrej Plenković.

Neke od mjera koje je Vlada najavila su povećanje dječjeg doplatka, više dječjih vrtića s dužim radnim vremenom. Struka upozorava da to nije dovoljno.

Demografija - ključan problem (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Demografija - ključan problem (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"To su čiste tehničke rekao bih političke mjere, ozbiljnijih, strateških nema niti su u najavi. Mora se između ostalog osigurati potpuna sigurnost žene u financijskom, radnom, pravnom i svakom drugom smislu i tek kad krenu s tim mjerama onda će nas uvjeriti da ozbiljno misle", govori demograf Stjepan Šterc.

Zbog loše ekonomske situacije ne rađa se samo manje djece, već sve više ljudi odlazi u inozemstvo. Procjenjuje se da ih se prošle godine odselilo 80 tisuća.

Iseliti iz Hrvatske zbog posla spreman je svaki četvrti mladi Hrvat. Onih koji su već otišli najviše je u Njemačkoj, Austriji i Irskoj. A od ljeta nam se otvara još jedno tržište rada, Velika Britanija. Od 1. srpnja ukidaju ograničenja za hrvatske radnike.

Ako se negativni trendovi nastave Hrvatska će izumrijeti. Za 10 godina mogli bismo ostati bez 900 tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr