Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Zakonu nema dadilja

Delnice nemaju jaslica: Čuvaju djecu na crno pa moraju na sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mame čiju su djecu u Delnicama čuvale tete na crno, idu na sud zbog gospodarskog kriminala! Ali to nije njihov jedini problem. Delnice, naime, nemaju jaslice, a ni mjesta u vrtiću.

Izbor im nije lak - mogu dati otkaz, i dalje ostavljati djecu kod neprijavljenih čuvalica ili iseliti iz ionako pustog Gorskog kotara. Ivana, Kristina i Iva tri su zaposlene mlade majke s djecom jasličke dobi. I sve tri uskoro će morati pred suca za prekršaje. Zato jer su im djecu čuvale 'tete na crno'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović obljetnica u Delnicama Milanović: "Ovi ljudi ne mogu biti taoci niti ovisni o tome kakvu ćemo donaciju dobiti" Peleti - 3 DONACIJA OD MILIJUN KUNA Dio građana ove zime će manje brinuti o grijanju, tvrtka im podijelila vaučere za nabavu ogrjeva: "To je naš doprinos"

'Dijete mi i dalje čuva gospođa, druga gospođa koja čuva i dalje doma djecu. Nemam ga kome ostaviti, moji roditelji rade, od muža roditelji rade', ispričala je Kristina Muhač. 'Sestra, mama, tata, muž, žene sa strane koje eto sada ispalo što je ispalo, ne smiju čuvati', kaže Ivana Majnarić. Jedna od njih je i gospođa Mirjana Rogić koja će također uskoro pred suca. Nju su zbog čuvanja djece na crno, na temelju anonimne prijave, posjetili inspektori.

'Kad je meni pročitalo da je to gospodarski kriminal ja sam ostala zabezeknuta, nisam to tako smatrala ja sam smatrala da su to oni koji kradu novce. I ja sam se tako snalazila prije 30 godina, dao bog da ti netko čuva jer moraš si posao čuvati', rekla je Mirjana. U gradu 'prijatelja djece' ne postoje jaslice, a vrtićki kapaciteti su puni.

'Ovaj tjedan suprug radi popodne, pa je uskočio, a ja sam od slijedećeg tjedna prisiljena uzeti godišnji ili na Zavod pa od države i biroa dobivati novce ili opet tako dalje na crno kod žena koje čuvaju', rekla je Iva Polić. Gorski kotar kraj je čije se stanovništvo u proteklih stotinu godina prepolovilo. Na području cijelog Gorskog kotara ne postoji institucija za djecu jasličke dobi. Rješenje problema postoji tek na papiru.

'Gotov je projekt vrtića za grad Delnice koji bi obuhvatio još dvije vrtićke skupine i tri skupine jasličke dobi, ali za to grad nema predviđena sredstava', rekla je Maja Kezele, dogradonačelnica Delnica. Država tako majkama ne ostavlja puno izbora. Ostati bez posla, odabrati dadilju koja radi na crno ili - odseliti iz Delnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene