Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mame čiju su djecu u Delnicama čuvale tete na crno, idu na sud zbog gospodarskog kriminala! Ali to nije njihov jedini problem. Delnice, naime, nemaju jaslice, a ni mjesta u vrtiću.


Izbor im nije lak - mogu dati otkaz, i dalje ostavljati djecu kod neprijavljenih čuvalica ili iseliti iz ionako pustog Gorskog kotara. Ivana, Kristina i Iva tri su zaposlene mlade majke s djecom jasličke dobi. I sve tri uskoro će morati pred suca za prekršaje. Zato jer su im djecu čuvale 'tete na crno'.

Vezani članci HGSS akcija spašavanja HGSS-ovci u dvije akcije spašavanja: Dvanaest ljudi danas zapelo u planinama zbog mećave Posebne jaslice u zadarskoj bolnici U zadarskoj bolnici postavljene COVID jaslice: Pogledajte gdje se rodio Isus

'Dijete mi i dalje čuva gospođa, druga gospođa koja čuva i dalje doma djecu. Nemam ga kome ostaviti, moji roditelji rade, od muža roditelji rade', ispričala je Kristina Muhač. 'Sestra, mama, tata, muž, žene sa strane koje eto sada ispalo što je ispalo, ne smiju čuvati', kaže Ivana Majnarić. Jedna od njih je i gospođa Mirjana Rogić koja će također uskoro pred suca. Nju su zbog čuvanja djece na crno, na temelju anonimne prijave, posjetili inspektori.

'Kad je meni pročitalo da je to gospodarski kriminal ja sam ostala zabezeknuta, nisam to tako smatrala ja sam smatrala da su to oni koji kradu novce. I ja sam se tako snalazila prije 30 godina, dao bog da ti netko čuva jer moraš si posao čuvati', rekla je Mirjana. U gradu 'prijatelja djece' ne postoje jaslice, a vrtićki kapaciteti su puni.

'Ovaj tjedan suprug radi popodne, pa je uskočio, a ja sam od slijedećeg tjedna prisiljena uzeti godišnji ili na Zavod pa od države i biroa dobivati novce ili opet tako dalje na crno kod žena koje čuvaju', rekla je Iva Polić. Gorski kotar kraj je čije se stanovništvo u proteklih stotinu godina prepolovilo. Na području cijelog Gorskog kotara ne postoji institucija za djecu jasličke dobi. Rješenje problema postoji tek na papiru.

'Gotov je projekt vrtića za grad Delnice koji bi obuhvatio još dvije vrtićke skupine i tri skupine jasličke dobi, ali za to grad nema predviđena sredstava', rekla je Maja Kezele, dogradonačelnica Delnica. Država tako majkama ne ostavlja puno izbora. Ostati bez posla, odabrati dadilju koja radi na crno ili - odseliti iz Delnica.