Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak jedna i po milijarda ljudi na svijetu ima prekomjernu težinu od čega je pola milijarde pretilo. Podaci su to Svjetske zdravstvene organizacije. Ni Hrvatska tu ne stoji najbolje. Oko 25 posto muškaraca i 34 posto žena u Hrvatskoj smatra se pretilima. A lijek je jednostavan - kretanje i pravilna prehrana.


Liječnici kažu - istina je. Samo pola sata hodanja na dan smanjuje rizik od mnogih bolesti.

Vezani članci Postotak djece s prekomjernom težinom (Foto: Dnevnik.hr) Svako treće dijete u Hrvatskoj ima isti problem zbog nedostatka ovih pet navika Hrvati su sve deblji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Zabrinjavajuće brojke objavljene u prestižnom časopisu: Hrvati su među najdebljim nacijama

'Šetnja ili trčanje ne košta puno. Trebaju samo jedne dobre tenisice i udobna odjeća. Svatko od nas pola sata dnevno može izdvojiti za sebe', kaže dr. Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Mnogima je pas promijenio život.

'Ljepše je šetati sa psom, nego sam sa sobom', smatra Martina iz Rijeke.

I Martin Marić, profesor pjevanja i voditelj klape - vremena za vježbu uvijek nađe.

'Dođem na trening, odradim jedno sat vremena. Tri do četiri puta tjedno, koliko mi vrijeme dopusti', kaže Martin.

Korisnici fitness centara kažu - najteže je bilo početi, stvoriti naviku vježbanja…

'Mislim da bi svatko trebao za sebe naći vremena, da izdvoji za svoje zdravlje prvenstveno, a onda i izgled', smatra kondicijski trener Goran Torza.

Osim premalo kretanja, glavni je krivac za višak kilograma je - hrana.

'Ja zagovaram takvu prehranu da ništa ne izbacujemo. Sve je moguće jesti, ali normalno, u pravim količinama i omjerima', savjetuje profesor kineziologije Davor Lješević.

'Svi ovi naši nezdravi stilovi života koje prakticiramo dok smo mlađi dolaze na naplatu kasnije', upozorava dr. Glibotić Kresina.

Nažalost, dolaze na naplatu u obliku visokoga tlaka, dijabetesa, srčanog i moždanog udara. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr