Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba biti aktivan

Izležavanje na kauču je opasnije nego što ste mislili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izležavanje po kauču čitav dan neće škoditi samo vašem struku, već bi moglo i smanjiti vaš mozak.

Muškarci i žene koji nisu u formi u svojim 40-im godinama života, imali su manje sivih stanica u mazgu do vremena kad su dostigli 60 godina života, otkrila je nova studija. Neki od njih imali su i slabije rezultate na testu mentalnih sposobnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija preživjela pokušaj ubojstva? 80-godišnjakinja cijeli život ima iglu od tri centimetra u mozgu: "Takvi incidenti nisu bili rijetki u vrijeme gladovanja" Slika nije dostupna Tjelovježba dobra i za mozak

Autori spomenute studije ističu da održavanje forme u sredovječnoj dobi može pomoći u održavanju mozga mlađim.

"Mnogi ljudi ne počinju brigu o zdravlju mozga sve do kasnije životne dobi, no ova studija pruža nove dokaze da određena ponašanja i faktori rizika u srednjoj dobi, mogu imati posljedice na starnje mozga u kasnijoj dobi", rekla je autorica studije Nicole Spartano sa Sveučilišta Boston, prenosi Daily Mail.

U studiji se pratila forma i zdravlje mozga 1200 odraslih sudionika tijekom perioda od 20 godina. Na početku studije su žene i muškarci, koji su tad bili u dobi od 41 godine života, testirani na spravi za trčanje.

Kad su navršili 60, podvrgnuti su snimanju mozga i testovima mentalnih sposobnosti. Oni kojima su otkucaji srca bili znatno povišeni na traci za trčanje prije 20 godina, imali su manje sivih stanica u mozgu s navršenih 60 godina života.

Oštećenje krvnih žila u mozgu može doprinjeti strukturalnim promjenama i gubitku kognitivnih sposobnosti, zaključila je Spartano. Dakle, loš krvni talk kao posljedica nebrige o vlastitom tijelu u srednjoj dobi, definitivno dolazi na naplatu u kasnoj životnoj dobi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene