Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovno iseljavanje

Savjetnik predsjednice RH o promjeni politike: "Da to napravimo, svima bi plaće skočile gotovo za pola, a nekima i skoro duplo"

Davorin Štetner (Foto: Pixell)
Davorin Štetner (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Samo dan nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da je za zaustavljanje iseljavanja iz Hrvatske potreban rast plaća, njezin je savjetnik za gospodarstvo iznio svoj prijedlog za povećanje plaća.

Poduzetnik Davorin Štetner, član Vijeća za gospodarska pitanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u posjetu je Poljskoj, odakle se oglasio na Facebooku povlačeći paralelu između Hrvatske i te zemlje, koja nas je, kako je napisao, preskočila. A prisjetio se i vremena kada smo Poljake sažalno gledali u prastarim automobilima kako pristižu na Jadran. 

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

Uspoređujući Poljsku i Hrvatsku danas, Štetner je iznio i svoj prijedlog za povećanje plaća i zaustavljanje iseljavanja, o čemu je u srijedu u Ličko-senjskoj županiji govorila i Predsjednica.

"Zašto je Hrvatska loša za biznis? Evo, ovih nekoliko dana u Poljskoj još mi je više potvrdilo ono što znam, a to je da ako se ne promijeni odnos politike prema biznisu, nemamo nikakve šanse. Razgovaram jučer s menadžericom IT tvrtke od 500 zaposlenih. Pametna cura koja vodi tim od 60 ljudi. Proizvode softverska rješenja, nešto kao naši Infinum i 5 minuta. Pitam kolike su neto plaće i koliko su opterećenja na plaće? Kaže da je neto plaća programera 3000 eura, a na to se ukupno plaća 30 % doprinosa i poreza! EEJ, 30 %!!! Znači ukupni bruto je 3900 eura za poslodavca u Poljskoj.

Znate li koliko je u Hrvatskoj? Ako živite u ZG na plaću od 3000 eura neto, poslodavac će platiti još 3148 eura državi!! Znači 6148 eura je bruto trošak za poslodavca u HR! Preko 100 %!!! Da se unormalimo i smanjimo presiju na rad te dovedemo opterećenja na plaće na normalnih 30-ak posto, svima bi plaće skočile gotovo za pola, a nekima i skoro duplo.

Mislite da bi i onda ljudi masovno odlazili iz Hrvatske?

Sjećam se kao klinac kako smo uvijek gledali Poljake, Čehe i Slovake kako u prastarim autima prevaljuju stotine kilometara kako bi došli na Jadran. E, pa, vremena i očito mentaliteti su se promijenili. Gdanjsk je super – moderan grad, Poljaci su napravili ogroman skok te su nas jednostavno preskočili. Vozni park je bolji nego kod nas (znam da ta usporedba uvijek pali). Privlače ljude iz čitavog okruženja da se doseljavaju i rade u Poljskoj jer je zemlja lijepa, sigurna i poslovno okruženje je poticajno. Drastično, a ne kozmetičko smanjenje cijene rada u Hrvatskoj prvi je pravi korak koji će Hrvatsku vratiti na pravi put i zaustaviti još veće iseljavanje. Mora se naći mjesta za to. Joj, da, zaboravio sam da imamo 1.260.000 umirovljenika od kojih je samo 185.000 starosnih mirovina!! Nema što, zaista super perspektiva za napredak...", zaključio je Predsjedničin savjetnik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene