Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident na Jakuševcu

Šef zagrebačke Čistoće o odronu smeća: "Ne smatram se krivcem i ne smatram da je Čistoća napravila išta loše"

Aktualno Galerija Davor Vić - 1 Davor Vić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Davor Vić - 2 Davor Vić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Davor Vić - 3 Davor Vić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Vić - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon incidenta na Jakuševcu, tražila se ostavka šefa zagrebačke Čistoće, Davora Vića, a upravo on je gostovao u Dnevniku Nove TV.

 

Nakon novog odrona smeća na Jakuševcu u kojem je jedan radnik izgubio ruku, šef zagrebačke Čistoće, Davor Vić gostovao je u Dnevniku Nove TV

"Vi ste ponudili ostavku, zašto onda jednostavno niste odmah dali neopozivu ostavku", upitala je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

"Ja sam ponudio ostavku Zagrebačkom Holdingu koji me odabrao, a bude li se utvrdila moja osobna odgovornost i odgovornost zagrebačke Čistoće u zadnje dvije godine, dakle da su uzroci ovih odrona, bilo što što je Čistoća kao upravitelj i davatelj javne usluge napravila u zadnje dvije godine, ja ću dati ostavku", poručio je Vić. 

Pročitajte i ovo Milan Bandić - 1 spalionica otpada Jakuševec je predizborno obećanje Bandića pa Tomaševića: "Imam previše godina da bi me vi furali kao žmigavca"

"Ja sam odgovoran kao osoba koja vodi Čistoću, ali ne smatram se krivcem i ne smatram da je Čistoća napravila išta loše u zadnje dvije godine otkad ju ja vodim po pitanju ova dva incidenta", istaknuo je i dodao nije zadovoljan zbog dva odrona za vrijeme njegovog mandata, ali da čekaju da se utvrdi odgovornost i krivica te da će se onda vidjeti što dalje.

"Zadnji rezultati tvrde da samo mi i dalje u graničnim vrijednostima što se tiče same kvalitete življenja, međutim naravno da se smrad osjeti, to je logično", rekao je Vić.

"Što se tiče sigurnosti, svi parametri koji govore o sigurnosti zdravlja su ispod graničnih vrijednosti, međutim naš nos ipak ima percepciju merkaptana i oni jesu viši od pet, ali daleko od onih 1000 koji su dozvoljeni. To se zna promijeniti, recimo danas je maglovit dan i brojni građani su rekli da kad je malo veća magla, uvijek se odlagalište osjeti", objasnio je i napomenuo da su građani zdravstveno sigurni. 

Inspekcije su izašle na teren i inspekcija zaštite rada je dala privremenu mjeru da se odlagalište može koristiti na zadnjoj plohi 6-3 odnosno plohi koja je najudaljenija od epicentra gdje se dogodio onaj prvi odron u radijusu od 300 metara tako da sutra nastavljamo s tim aktivnostima uz pojačan oprez sa svim mjerama sigurnosti", izjavio je Vić. 

"Na Jakuševcu imamo 6-3 plohu, to je ploha na kojoj nikada nije bilo odlagano, ona je zadnja ploha koja je projektirana i koja je predviđena da jednom kad se ta ploha zapuni, kad se saniraju pokusi to je zapravo kraj odlaganja na Jakuševcu. Biootpad se i dalje može odvoziti na kompostanu, međutim ne u ovom radijusu od 300 metara", kazao je.

Pročitajte i ovo Umjetnine - 3 nastala prije 137 godina Dobra investicija: Najskuplja slika Vlahe Bukovca na aukciji u Zagrebu

Osim toga, poručio je da nije točno da biootpad zakapaju ispod miješanog otpada.

"Imate nekoliko vrsta biootpada, odnosno nekoliko različitih izvora biootpada. Biootpad za koji naši korisnici imaju zadužene svoje vlastite spremnike, odnosno odlažu ga u kante, on je vrlo visoke čistoće i on se obrađuje isključivo na kompostanama Čret i Jakuševec", rekao je Vić te istaknuo da je na svoje oči vidio da je to zaista tako. 

"Što se tiče otpada koji se nalazi u smeđim spremnicima na javnim površinama, koje nažalost pojedinci koriste nesvjesno, to je uglavnom neočišćeni otpad i on se tretira kao miješani komunalni otpad. Mi na plohi, kad istovarimo taj otpad, još nastojimo izvući određenu količinu biootpada i vraćamo je na kompostanu i to je upravo taj biootpad oko kojeg se stvara neka fama", izjavio je. 

Što se zapravo urušilo 

"Urušio se otpad koji se tamo odlagao od 2017. godine. Ta ploha je aktivna od 2017. godine. Mi smo zadnji odron imali 2002. godine, imali smo 15 godina mira. U 15 godina nismo imali ovakav incident i upravo na iskustvu što je bilo u ovih 15 godina i što se događa od 2017. godine po pitanju izvođenja radova ćemo znati što se zapravo dogodilo", poručio je Vić.

"Radnik je stradao i ovim putem izražavam žaljenje za svojeg kolegu koji je teže ozlijeđen i svih onih kolega koji su potražili medicinsku pomoć", rekao je Vić.

Pročitajte i ovo Djeca i Djed Mraz - 1 projekti na listi želja Želje splitskih mališana koje nisu samo blagdanske: "Naša su djeca redovito zakinuta"

"Jamčimo da je sigurna ploha za koju je inspektorat potvrdio, za ove druge ne možemo jamčiti", napomenuo je i dodao da se nada da neće morati za nekoliko dana ponovo dolaziti u studio Dnevnika Nove TV zbog novog odrona. 

Na pitanje reporterke jesu li krive oborine, Vić je odgovorio: "To je bila jedna od teza, mi još nismo to utvrdili, ali kada utvrdimo imat ćete kompletan izvještaj. To je nemoguće sad u ovom trenutku, pogotovo ovaj današnji odron. Napravili smo snimku samo odrona, izvođač je to napravio, ali moramo podsjetiti da je Čistoća ovdje samo upravitelj odlagalištem. Mi smo dužni po zakonu angažirati tvrtke i nadzore".

Vlada će uskočiti

"Sanacije ćemo napraviti sami. Ono što je gradonačelnik Tomislav Tomašević tražio jest da se napokon problem zagrebačkog otpada, odnosno novog pogona za obradu miješanog komunalnog otpada koji je osnovni preduvjet da se Jakuševec napokon zatvori, ne može napraviti bez Vlade. Ako puno manji gradovi mogu tražiti pomoć Vlade, onda treba i Grad Zagreb", objasnio je Vić. 

Također, smatra da Jakuševec nije ekološka bomba, ali da je ovo što se dogodilo sigurno jedan znak da ga se napokon mora zatvoriti.

"Dakle mi ne možemo u ništa sumnjati, mi smo imali sastanak s projektom i sudskim vještakom koji prikuplja svu potrebnu dokumentaciju, sve nalaze, napravit će ispitivanja i onda ćete znati i mi i vi što se dogodilo. Mi nemamo što tajiti", rekao je Vić.

Tomašević ili Bandić? 

Vić je prokomentirao i anketu u kojima je Dnevnik Nove TV pitao građane krive li za situaciju na Jakuševcu Bandića ili Tomaševića.

"Kada to podijelite na broj godina koliko je pokojni gradonačelnik bio nadležan za to odlagalište te brojke imaju jednu sasvim drugu konotaciju, a imajući u vidu da se anketa radi sada dok su još dojmovi svježi mene ne čude rezultati", izjavio je Vić. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović prosvjed svinjogojaca Ekstremisti na relaciji Banski dvori-Pantovčak: Premijer i Plenković častili se novim epitetima

Na pitanje jesu li sada svi drugi krivi, Vić je odgovorio: "Ne nisu svi drugi krivi, utvrdit će se tko je kriv". Usto je rekao da se očekuje da se krivac utvrdi u kratkom vremenu jer je to u interesu javnosti, ali njih samih kako se ne bi ponovilo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene