Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na prozivke

"Moramo imati kontakt s Beogradom, ali ta adresa nije Dačić"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Davor Ivo Stier odbio prijedlog srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića za bilateralni susret, ponovno je zaoštrilo na relaciji Zagreb - Beograd.

Ivica Dačić je u četvrtak "žalosnim" nazvao podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv. U subotu ga je zbog tih izjava oštro kritizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je Dačića nazvao "komunističkim aparatčikom" i odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

Pročitajte i ovo Ilustracija između 50 i 60 ljudi Hrvatska poslala prosvjednu notu Srbiji: Carinici satima držali 25 automobila s hrvatskim putnicima Ivica Dačić Odgovor Zapadu Dačić: "Srbija nije nečija produljena ruka"

Dačić je pak u nedjelju kazao kako je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor. "Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim", rekao je Dačić.

Na Stierovu reakciju nije trebalo dugo čekati.

"Danas je bila press konferencija Ivice Dačića kao čelnog čovjeka Socijalističke partije Srbije u kontekstvu predizborne kampanje. Oni sada napadaju, kukaju zbog toga što smo odbili bilateralni susret koji je Dačić tražio i o tome su morali razmišljati prije nego što su išli napadati kardinala Stepinca i to u najgoroj maniri jednog "komunističkog aparatčika". Mi naravno, moramo imati, i imamo, jedan kontakt prema Beogradu, ali ta adresa za bilateralni susret sada sasvim sigurno nije Ivica Dačić. On je tražio da se susret održi još ovog vikenda, to smo odbili".

Osim Dačića, Stiera je osobno napao i srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin, koji je kazao kako "sada znaju kako razmišljaju ustaški sinovi". 

"Oni će sada napadati, kukati zbog toga što smo odbili susret i bilateralni sastanak s Dačićem. O tome su morali razmišljati prije nego su počeli napadati kardinala Stepinca kojeg je proglasio blaženim sveti Ivan Pavao II", ponovio je Stier.

Ponovio je kako Hrvatska mora imati "kanal" komunikacije i dijaloga sa Srbijom.

"Vidjeli ste i da su premijeri razgovarali, mi moramo rješavati otvorena pitanja, ali nakon ovog napada ministra Dačića na kardinala Stepinca, odlučili smo da nema smisla bilateralni susret koji je on tražio. Dakle, imamo druge kanale komunikacije s Beogradom".

Na pitanje jesu li ga njihove riječi i osobno pogodile Stier je ponovio: "Ponavljam, oni će napadati, oni će u kontekstu predizborne kampanje to činiti i kukati zbog toga što smo odbili zahtjev za bilateralnim susretom, međutim nakon izjave Dačića u najgoroj maniri "komunističkog aparatčika"...

Stier je najavio i kako bi se na proljeće trebala održati zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH te bi se, između ostalog, trebalo pokrenuti i rješavanje pitanja HVO-a.

Na pitanje može li hrvatski državni proračun izdržati novi status HVO-a i povećana prava Stier je kazao kako je ministar Tomo Medved na to pitanje već više puta odgovorio.

"Sasvim sigurno, sve odluke koje će Vlada donijeti one će imati u vidu i financijske mogućnosti. Prema tome, apsolutno se vodimo s principom fiskalne odgovornosti", kazao je ministar vanjskih poslova.

Stier se osvrnuo i na napad na okupljene na LGBT partyju u klubu na zagrebačkome Trnju u koji je, za sada nepoznati počinitelj, ubacio suzavac.

"Najoštrije osuđujemo napade koji su se dogodili, trebamo štititi dostojanstvo svakog čovjeka i to je ono što Vlada, ne samo proklamira, nego i namjerava i uliniti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene