Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKA PRIDONOSI MIRU

Stier: UN je i dalje potreban za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Ivo Stier, ministar vanjskih i europskih poslova, sudjelovao je na okruglom stolu "25 godina članstva RH u Ujedinjenim narodima", gdje je poručio da je UN i dalje potreban u svojoj izvornoj zadaći očuvanja svjetskog mira i sigurnosti.

Svijet je danas suočen s brojnim sigurnosnim prijetnjama i Ujedinjeni narodi su i dalje potrebni za očuvanje svjetskog mira i sigurnosti, a Hrvatska, koja je od zemlje primateljice pomoći postala davateljica, kao članica te organizacije također pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu, izjavio je u petak u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Analiza Ivane Petrović Usvojena UN-ova rezolucija o Srebrenici: "To je politička poruka, a pozicija jedne države je zanimljiva" Predstavljena nova Vlada u Saboru "Ista lica na vlasti" Je li HDZ pojeo Domovinski pokret? "DP u program Vlade nije uspio ubaciti niti jedan zarez"

"Unatoč težnjama načelu mirnog rješavanja sukoba i kulturi tolerancije, razvitku dijaloga, globalizirani svijet danas se susreće s brojnim sigurnosnim ugrozama i rizicima. Terorizam poprima sve zlokobnije oblike, javljaju se nekontrolirane paravojne militantne skupine, niz novih kibernetičkih prijetnji, otvoreni oružani sukobi na primjer u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i drugdje. Sve nam to pokazuje da su nam Ujedinjeni narodi i dalje potrebni u svojoj izvornoj zadaći očuvanja svjetskog mira i sigurnosti", rekao je Stier na okruglom stolu "25 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima".

"Mi smo od primatelja pomoći sada zemlja koja daje pomoć drugima, koja pridonosi miru i sigurnosti na međunarodnom planu", kazao je Stier novinarima.

U svom uvodnom govoru istaknuo je kako se hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008. i 2009. može smatrati "još jednim dokazom da je RH od objekta međunarodne politike postala njenim subjektom".

"Svijet u kojem živimo daleko je od savršenog i čovječanstvo je svakodnevno izloženo sve većim, složenijim i ozbiljnijim previranjima. U takvim uvjetima ključnu ulogu ima suradnja na multilateralnoj razini čiji temeljni okvir nude Ujedinjeni narodi koji su ujedno jamstvo opstojnosti brojnih postignuća ostvarenih u okviru UN-a u posljednjih 72 godine", kazao je ministar.

Po njegovim riječima, na zemaljama članicama leži odgovornost da zajedno pronađu nova rješenja, nove oblike suradnje koji će omogućiti suočavanje organizacije sa izazovima današnjice.

Ovaj okrugli stol, koji su zajedno organizirali Europski pokret Hrvatska / Europski dom Zagreb, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i MVEP, okupio je i bivše hrvatske ministre vanjskih poslova: Zdravka Mršića, Matu Granića, Miomira Žužula, Vesnu Pusić i Miru Kovača.

Pusić je rekla novinarima da je u ovih 25 godina članstva u UN-u Hrvatska napravila veliki pomak.

"Razvojna pomoć i razvojna suradnja su jedan od najvažnijih instrumenata svjetskog mira koje UN ima. Mi smo bili pokrenuli inicijativu 'u obranu malih donatora' pokazujući vlastitim primjerom da zemlje koje nisu bogate i koje nisu velike također mogu sudjelovati u razvojnoj suradnji...", naglasila je.

Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, kaže da je Hrvatska uspješna priča i podsjetio je da se prvotno izborila da je prizna tadašnja Europska zajednica, a kao posljedica toga uslijedilo je primanje RH u UN prije 25 godina.

"Hrvatska, koja je bila okupirana tada i gdje su bile raspoređene snage UN-a, danas je zemlja koja ima svoju ulogu u svijetu, u UN-u, u Europi i koja danas napokon vodi svoju vaanjsku politiku na temelju svojih nacionalnih interesa", istaknuo je on. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene