Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znak podrške

Božinović o posjetu Plenkovića Ukrajini i sastanku sa Zelenskim: "To je snažna državnička gesta"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu o današnjem posjetu premijera Plenkovića Ukrajini.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je posjet  premijera Plenkovića Ukrajini. 

Plenković se u nedjelju sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Održao je i sastanke s predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz predsjednika Vlade je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Posjet je snažan državnički gest i znak podrške Ukrajini. Hrvatska je među onima koji su i više od standarda pomoći uputila razne vrste pomoći", rekao je Božinović.

Imamo više od 17.000 ukrajinskih izbjeglica, dodao je. "Ne tako davno smo bili suočeni s agresijom na svom teritoriju, nama je više-manje sve jasno što se događa u Ukrajini", istaknuo je Božinović te dodao da je bitno da se europske vrijednosti prošire i izvan europskih granica.

"Hrvatska je država koja komunicira od prvog dana vrlo jasne poruke", kazao je i dodao da se taj posjet ne razlikuje od ostalih posjeta drugih država Ukrajini.

Osvrnuo se na zarobljenog Hrvata. Rekao je da je situacija otežana jer je Hrvat uhićen od ruskih snaga. "Mi smo se kroz diplomatsku službu informirali, nastavit ćemo pratiti i tražiti odgovore koji zanimaju obitelj prije svega", kazao je Božinović o zarobljenom Hrvatu.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski "JEZIK ZLA" VIDEO Snažno obraćanje Zelenskog na Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom: "Kažete nikad više? Recite to Ukrajini!"

Istaknuo je da država nije uključena ukoliko se netko htio pridružiti ratu u Ukrajini. "S obzirom da znamo koja ga strana drži, mislim da je to nešto na čemu se može graditi naša pozicija, odnosno zahtjevi prema strani koja ga drži", rekao je Božinović i ogradio se rekavši da ne zna kada bi se mogao vidjeti napredak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Volodimir Zelenski podrška ukrajini VIDEO Pogledajte kako je izgledao susret Plenkovića i Zelenskog: "Hvala vam na svemu što činite..."

Božinović je rekao da će se proučiti zaprimljeno pismo i dodao da nema saznanja kako je dosad tretiran hrvatski zarobljenik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene