Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opovrgnuo pritisak na Statutarnu komisiju

Davor Bernardić: SDP se ne raspada, samo postoje razmirice i nesuglasice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija opovrgnuo je da se SDP raspada, iako u stranci, kako je rekao, postoje određene razmirice i nesuglasnice za koje će inzistirati da se rješavaju unutar stranačkih tijela, a odbacio je i tvrdnje o pritisku na članove Statutarne komisije iz vrha stanke.

"SDP se ne raspada, ono ima svoja tijela i procedure i sve će biti u najboljem redu. Kao i u svakoj obitelji i u SDP-u postoje određene razmirice, nesuglasice, a ja sam uvijek za demokraciju, nikad za autokraciju i nikad za totalitarnost", kazao je Bernardić naglasivši da će inzistirati da se problemi unutra stranke rješavaju unutra stranke.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

"SDP ima problema ali baš nikada nećemo pljačkati Hrvatsku i njezine građane", istaknuo je.

Bernardić je napomenuo i da ne razmišlja o ostavci nazvavši to spinovima kojima se želi dodatno destabilizirati situacija u stranci. Uvjeren je i kako članovima Predsjedništva SDP-a nije u interesu iznevjeriti povjerenje koje su im dali članovi.

"Od kada sam izabran za predsjednika napadaju me bezrazložno i neopravdano. Ja ne znam zaista što je moj krimen na čelu SDP-a, što je to što sam loše napravio", rekao je Bernardić i istiaknuo da nikada nije bio dio interesnih lobija, sudjelovao u sumnjivoj privatizaciji, pogodovanju, bio uvučen u kakvu aferu i da živi u stanu od 40 kvadrata.

Na pitanje o sudbini takozvanih "pučista", odnosno suspendiranih članova SDP-a Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića, kazao je da će odluku o njihovoj sudbini donijeti Statutarna komisija.

"Na tijelima stranke poduzeli smo ono što je u tom trenutku bilo nužno, a to je da se pošalje jasna poruka da bilo kakvo nelagalno, nedemokratsko rušenje predsjednika, pokušaj puča nije dopustiv u SDP-u", kazao je Bernardić.

Naglasio je i da u stranci neće doći do raskola ukoliko Statutarna komisija potvrdi suspenziju "pučista" uvjeren da će SDP ostati stožerna stranka socijaldemokracije u Hrvatskoj.

Bernardić je odbacio da je itko vršio bilo kakav pritisak na članove Statutarne komisije. Naime, predsjednik Statutarne komisije Zoran Bauer potvrdio je Hini u ponedjeljak da je zaprimio ostavku Hrvoja Nekića na članstvo u toj komisiji koju je podnio zbog "kontinuiranih pritisaka od pojedinaca iz stranačkog vodstva koji traže, čak i zahtijevaju, da glasa za potvrđivanje suspenzija".

Za Bojana Glavaševića koji je napustio SDP rekao je da "onima kojima socijaldemokracija nije na duši i srcu bolje je da odu", "da su maske pale" kao i da su "veliku štetu učinili ti koji su nas napustili svojim nečinjenjem". No pozvao je zastupnike koji su napustili SDP-a da vrate saborske mandate.

Što se tiče rejtinga stranke, kazao je da po nekim anketama SDP raste, po nekima stagnira, a pada po anketana agencije koja radi istraživanja za Vladu i HDZ.

"Ako je SDP tako slab, pozivam ih da raspišu izbore", poručio je vladajućima.

Nije želio komentirati odnose unutra HDZ-a, a za vladajujuću većinu je kazao da je "trgovačka većina" koja nema budućnosti.

Bernardić je najavio i da će ponoviti zahtjev da se raspusti Sabor i raspišu prijeveremni izbori, naglasivši da je SDP spreman i ima ljude, plan i program za zdravstvo, stambena pitanja, turizam, poljoprivredu.... . "S ovom vladom moramo spavati otvorenih očiju", rekao je Bernardić.

Najavio je i da će SDP na europske izbore izaći samostalno, a ne s IDS-om ili GLAS-om, a da će o postizbornim koalicijama razmišljati naknadno.

Govoreći o aferi Hotmail i grupi Borg, koja je izradila lex Agrokor, kazao je kako sumnja da DORH želi zataškati cijeli slučaj. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene