Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Bernardić

"SDP neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije ako u njoj bude nekih ograda"

Davor Bernardić (Foto: Pixell)
Davor Bernardić (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da SDP neće podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije ako u njoj bude nekih ograda ili kako je rekao "poljskog modela".

Davor Bernardić poručio da će SDP podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije samo u cjelovitom obliku, bez ikakvih ograda.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Moguća koalicija s DP-om? Puljak za Dnevnik Nove TV: "Prvi cilj je maknuti HDZ, a potom od Hrvatske napraviti modernu europsku zemlju" Predsjednik SDP-a Peđa Grbin Donesena konačna odluka Glavni odbor SDP-a potvrdio liste: Na izbore izlazi i poznata pjevačica, a neki gradonačelnici odbili su pozicije

"Drago mi je da je ova Vlada na čelu s Plenkovićem shvatila da kao civilizirana država moramo uvažavati i one koji su po rodnom opredjeljenju bitno drugačiji od njihovog poimanja braka i bračne zajednice. Nitko ne smije imati ništa protiv gay, LGBT ili transrodnih osoba. Svi smo mi ljudi, imamo slične snove. Došlo je vrijeme da se prestanemo dijeliti i vrijeme je da počnemo živjeti jedni pored drugih. SDP neće podržati ratifikaciju Konvencije ako u njoj bude nekih ograda ili poljskih modela", poručio je šef SDP-a.

Na pitanje da pojasni gdje vidi poveznicu između Istanbulske konvencije i i gay, transrodnih i LGBT osoba, s obzirom da se oni ne spominju u dokumentu, Bernardić je ponovio da je Istanbulska konvencija uspješan instrument u borbi protiv nasilja nad ženama.

"Ali došlo je vrijeme da shvatimo da moramo uvažavati druge i drugačije, da smo svi mi ljudi. Evo imate, u čl. 4 točka 3: stranke će osigurati provedbu odredaba ove konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, vjera, nacionalna pripadnost, političko ili bilo koje drugo uvjerenje, imovinsko stanje... Svi smo mi ljudi, bez obzira na našu orijentaciju", pojasnio je Bernardić dodavši da ne smije postojati diskriminacija po bilo kojoj osnovi.

"Izvješće EK pokazalo je sav jad ove Vlade"

Bernardić se osvrnuo i na "packe iz Bruxellesa" koje je Hrvatska dobila, odnosno izvješće Europske komisije koje je po Hrvatsku bilo prilično negativno jer kaska s reformama.

"Komisija je lani uputila pet preporuka, a sada kažu da preporuke nisu napravljene. Iz Komisije upozoravaju da dugovi u zdravstvu nastavljaju rasti, a paket reformi mirovinskog sustava je odgođen. Reforma javne uprave je u zastoju. Hrvatska s Ciprom i Italijom bilježi makoroekonomske neravnoteže, i bilježimo najslabiji rast BDP-a od svih zemalja EU, uz Grčku", istaknuo je Bernardić dodavši da je za premijera ovakvo izvješće samo - očekivano.

"Namjerno rade suprotno trošeći novac na uhljebljivanje svojih zaslužnika", rekao je šef SDP-a i nastavio: "Onda očajni Jandroković pokušava očajno umiti HDZ. I ovaj put Jandroković i HDZ pokušavaju braniti neobranjivo".


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene