Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ususret parlamentarnim izborima

Pljušte reakcije na izjavu Davora Bernardića o ženama: "To je zastrašujuća poruka od nekoga tko pretendira biti premijer"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Mirando Mrsić Mirando Mrsić Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirando Mrsić Galerija 1/3 >>
Zbog svoje izjave o ženama, šef SDP-a Davor Bernardić našao se na meti kritike. Objašnjavajući zašto nije izabrao nijednu kolegicu za koordinatoricu na parlamentarnim izborima, rekao je kako taj posao nije za eksperimentiranje već za dokazane operativce.

"Ovakve izjave nanose ozbiljnu štetu političkoj vjerodostojnosti čitavoj stranci, a mislim da su na neki način i autogol samog predsjednika", izjavila je Željka Antunović komentirajući izjavu.

Pročitajte i ovo Davor Bernardić problemi u zagrebu Bernardić: "Ako se usporedi s proračunom za 2022. pokazuje se da gradonačelnik laže" Davor Bernardić Prozvao Tomaševića Bernardić o gradskim problemima: "Radi se o jednom ekstra kaznenom djelu"

"To je zastrašujuća poruka, poruka 2020. godine od nekoga tko pretendira biti sutra premijer, ako dobije vlast. Zastrašujuća poruka i reagirajte na to", kazao je premijer Andrej Plenković.

SDP-ova gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček poručuje kako radije želi vjerovati da nije prepoznata kao iskusan operativac, nego da odabir koordinatora ima ikakve veze sa spolom.

Još jedna uspješna SDP-ovka, saborska zastupnica Sabina Glasovac, kaže da riječi šefa stranke nije doživjela osobno.

"Ima jako puno žena na terenu koje imaju i iskustvo i vještine da su komotno mogle biti koordinatorice, ali njegova je odluka bila da posloži koordinatore tako kako je posložio, na kraju krajeva on snosi odgovornost za takvu odluku", napominje Glasovac. 

Na Twitteru Sunčana Glavak iz HDZ-a zahtijeva od Bernardića ispriku svim ženama. Kritizira ga i Marijana Puljak iz Pametno, a brani ga SDP-ovac Fred Matić na Twitteru.

"Gafovi se događaju, ali želim jasno reći da žene u politici nisu i nikada neće biti eksperimenti. Rodna ravnopravnost nije parola, za nju se treba boriti djelima. To smo pokazali na europskim izborima, a pokazat ćemo i na parlamentarnima. Davor se ispričao i ne ponovilo se", napisao je Matić.

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je u subotu na poziv Foruma žena SDP-a sjedila nasuprot Davora Bernardića, o njegovoj izjavi kaže kako je to njemu na savjest. "Ono što znam da politička participacija žena danas ni u parlamentu ni na lokalnoj razini nije na zadovoljavajućoj razini Europske unije", poručuje Ljubičić.

"Ponizio je sve žene u SDP-u"

Koordinatorica Političke platforme Možemo! Sandra Benčić poručila je u subotu predsjedniku SDP-a kako je svojom izjavom "da žene ne mogu biti koordinatorice za izbore, jer to moraju raditi iskusni muškraci", ponizio sve žene u SDP-u, ali i sve ostale koje dnevno koordiniraju "tisuće stvari".

"On je ženama poručio da će dobiti priliku u budućnosti, a mi njemu poručujemo da je on prošlost, a mi smo budućnost sada", rekla je Sandra Benčić referirajući se intervju koji je Davor Bernardić dao Hini i u kojem je izjavio da "koordinatorstvo nije za eksperimentiranje, da taj posao moraju obaviti dokazani operativci na terenu".

"Poručujemo mu i da ga nećemo čekati ni njega, ni njemu slične da nam daju priliku, mi je same uzimamo, a realizirat ćemo je tako da ćemo njega i njemu slične poslati u ropotarnicu povijesti već na slijedećim izborima", rekla je Benčić na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana žena.

Kritike je uputila i aktualnoj Vladi, prozivajući je da na sve moguće načine ženama onemogućava da pomire privatni i poslovni život.

Pohvalila se i značajnom pobjedom ostvarenom ovaj tjedan. Uspjele smo natjerati Hrvatski zavod za zapošljavanje da iz ugovora o potporama za zapošljavnje makne odredbu koja je ženama ukidala subvencije, ako bi ostale duže od šest mjeseci na rodiljnom dopustu, objasnila je.

Članica Inicijativnog odbora Možemo! Marija Brajdić Vuković upozorila je kako žene godišnje prosječno zarade 13.500 kuna manje nego muškarci, te kako se to održava i na mirovine. Navela je kako treba stvoriti uvjete u kojima će s jaz u plaćama manjivati te kažnjavati poslodavci koji manje plaćaju žene, nego muškarce.

Ana Alapić upozorila je na poziciju majki njegovateljica koje za 24-satnu skrb za svoju djecu primaju naknadu od 2500 kuna, što je za 750 kuna manje o minimalne plaće. Na njih će se jednog dana obračunavati mirovina, što znači da ćemo, kao i cijelo ovo vrijeme biti u siroimaštvu, kazala je Alapić. Ne postoji, naglasila je, sustavna skrb koja bi djeci omogućila obrazovanje i rehabilitaciju, a majkama rad.

Članica Upravnog odbora PF Možemo! Ines Miošić upozorila je na nepravednost odredbe o izjednačavanju dobi za umirovljenje za žene i muškarce, s obzirom da žene, na tjednoj razini, odrade u prosjeku 46,5 sati neplaćenih kućanskih poslova, a muškarci 22 sata.

"Unutar 40 godina punog radnog staža, žene odrade nešto više od 10 godina neplaćenog rada, a muškarci svega pet", rekla je Miošić, ističući da to nije fer i da tu nepravdu treba ispraviti.

Demokrati traže Bernardićevu ispriku ženama

Demokrati su u subotu poručili kako su zgroženi ali ne i iznenađeni izjavom čelnika SDP-a Davora Bernardića da ženama treba dati priliku kad mogu dati konkretan doprinos te su zatražili njegovu ispriku ženama.

Napominju kako bi političari, posebice oni s lijevog spektra, morali biti predvodnici društvenih promjena koji bi Hrvatsku trebali izvući iz patrijarhalnog i šovinističkog pristupa ženama. Svojom izjavom nije samo uvrijedio svoje stranačke kolegice, već je uvrijedio i sve žene u Hrvatskoj, poručuju Demokrati.

Izjava Davora Bernardića daje za zaključiti kako SDP kao stranku još duboko muče društvene vrijednosti kao što su pravednost, ravnopravnost i solidarnost, i provedba istih u djelo, ocjenjuju Demokrati. Bilo bi vrijeme, kažu, da javnost konačno zna je li predsjednik SDP-a i njegova stranka doista zastupaju društvene vrijednosti koje i javno deklariraju.

Zaprepašćujućom demokrati drže činjenicu da se osoba koja ne priznaje postojanje Ustavom RH zajamčene vrednote ravnopravnosti spolova, sprema uskoro preuzeti vlast u Hrvatskoj.

Demokrati zahtijevaju da se predsjednik SDP-a odmah i bez odgode ispriča svim ženama u Hrvatskoj jer, "žene jesu i moraju biti ravnopravne sastavnice našega društva". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene