Davor Bernardić i Zoran Milanović na sajmu u Gudovcu (Foto:Damir Spehar/PIXSELL)
Davor Bernardić i Zoran Milanović na sajmu u Gudovcu (Foto:Damir Spehar/PIXSELL) Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u subotu da je čelnik SDSS-a Milorad Pupovac pretjerao u izjavama, misli i da se Hrvatsku ne može usporediti s NDH, ali i kako su, s druge strane, u Hrvatskoj "stvorila klima napada na druge i drugačije zahvaljujući djelovanju i ove Vlade".


Prilikom posjeta 27. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu, Davor Bernardić je novinarima rekao da je Milorad Pupovac, usporedivši Hrvatsku s NDH, pretjerao u svojim izjavama.

Vezani članci Zlatko Komadina Komadina za Dnevnik Nove TV otkrio hoće li se na izborima kandidirati za šefa SDP-a: "Moje je da ih organiziram" Zlatko Komadina Komadina otkrio kada će se održati izbori za predsjednika SDP-a. O sankcijama za Obersnela: "Imamo i preča posla"

"Činjenica je da su izjave Milorada Pupovca takve da je on u svojim izjavama pretjerao. Svima je jasno da se Hrvatsku ne može usporediti s NDH, ali je s druge strane i činjenica apsolutno da se u Hrvatskoj stvorila jedna klima napada na druge i drugačije upravo zahvaljujući djelovanju i ove Vlade", smatra Bernardić.

Izjavio je i da su iz istog razloga u Hrvatskoj postali "normalni i napadi na Srbe". Spomenuo je i legaliziranje povremene upotrebe ustaškog pozdrava "Za dom spremni" te izbacivanje svjedočanstva holokausta Ane Frank iz lektire.

Bernardić je ocijenio da je "to nešto što ne smije stanovati u normalnoj uljuđenoj i civiliziranoj zemlji". Smatra i da je Pupovčeva pozicija u vladajućoj koalicija takva da ga mnogi koalicijski partneri ne žele, pa se zapitao što Pupovac uopće radi u njoj.

Kazao je i da je prijedlog predsjendičkog kandidata Miroslava Škore o zabrani SDSS-a nedopustiv. "Očito je za bavljenje politikom potrebno puno više od samog dojma i osobnog osjećaja", izjavio je.

Božinović i Plenković znali su od prvog dana za slučaj Škaro

Komentirajući prijavu za silovanje bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Damira Škare, predsjednik SDP-a izrazio je zabrinutost jer je policija reagirala tek dvadeset i treći dan nakon što zaprimila prijavu.

"Zašto je Hrvatska policija reagirala tek nakon 23. dana, zašto je optuženi imao informaciju prije bilo kog drugog, tko iz policije štiti osobu optuženu za silovanje i koja je uloga u tome samog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića", pitao je Bernardić ustvrdivši da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znao sve od prvoga dana.

"Samim time sve je znao i premijer Plenković", zaključio je dodavši da policija u Hrvatskoj mora štiti građane, slabije, one koji su izloženi nasilju, a ne smije štiti članove HDZ-a i nasilnike.

Predsjednik SDP-a osvrnuo se i na stanje u Hrvatskoj poljoprivredi, navodeći da je hrvatskih proizvoda sve manje na policama trgovina.

Ustvrdio je kako je došlo vrijeme da se to promijeni, te dodao kako SDP ima plan za poljoprivredu, kojemu je cilj, među ostalim, hrvatskim poljoprivrednicima osigurati 20 posto europskih poticaja više te transparentnu dodjelu poljoprivrednih zemljišta. (Hina)