Rasprava o obnovi Zagreba otvorila je i pitanje treba li država svima obnavljati kuće i stanove, što je s bogatima i zašto i njima porezni obveznici trebaju obnavljati nekretninu. Fokusov saborski zastupnik Dario Zurovec predloženi model naziva i socijalizmom.


 Saborski zastupnik iz redova Fokusa Dario Zurovec za Dnevnik Nove TV objasnio je u kojem dijelu prijedloga Zakona o obnovi Zagreba vidi socijalizam, a ne solidarnost.

Vezani članci Vesna Škare Ožbolt Škare Ožbolt nezadovoljna brzinom obnove, oštro po Tomaševiću: "Predizborni prioriteti novoga gradonačelnika se bitno razlikuju od njegovih prvih poteza iz fotelje" Kukac Žalila se što joj kamera ne fokusira kukca, a onda požalila kad je fokus proradio

''Obnova Zagreba trebala bi biti financirana solidarno, a ne prisilno iz džepova svih građana Hrvatske. Često se tu Gunja povlači kao paralela, ali tamo država nije održavala nasip. Ako država nije ispunila svoju ulogu i ono što plaćaju svi građani, onda država treba i platiti. Ali ako vi niste održavali svoj stan, tu odgovornost prelazi na vas kao vlasnika. Ako crijep s moje kuće padne vama na glavu, tko je kriv? Ja sam kriv'', kaže Zurovec.

Predložili dva modela

Dodaje da država treba pomoći, ali da ovo nije način. ''Mi smo predložili dva modela. Jedan je putem HBOR-ovog beskamatnog kredita na koji bi država oprostila PDV ili putem društva stanara u kojem bi stanari mogli zajedno izaći prema tržištu kapitala i dati obveznice, a građani bi iskazali svoju solidarnost davanjem novca koji ne bi tražili nazad'', objašnjava saborski zastupnik.

''Što se tiče samog centra grada, siromašnih ima u Jošanima , i u Donjem Lapcu , Kutini i diljem Hrvatske, pa vidimo da ih nitko ne žali. Od tih se ljudi isto uzima novac kako bi se obnovila nečija privatna nekretnina. Mi nismo za to da se prakticira socijalizam'', zaključio je Dario Zurovec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju