Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10. travnja

ZLOGLASNA OBLJETNICA 'Treba jasno reći da moderna Hrvatska nema ništa sa zločinačkom NDH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor, na obljetnicu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 10. travnja, poručio je u nedjelju kako je ta država neosporno bila zločinački režim s kojim moderna hrvatska država nema ništa zajedničkoga.

"I na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa sa zločinačkim i marionetskim režimom NDH", stoji u priopćenju predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.

Pročitajte i ovo Darinko Kosor (Foto: Dnevnik.hr) Jasna povijest Kosor: "Ako Dan neovisnosti ne ostane državni blagdan, HSLS neće glasati za zakon" Slika nije dostupna Odbijen prijedlog Darinka Kosora HSLS donio odluku, ostaju dio vladajuće koalicije

NDH je bila tvorevina koja se, mimo volje hrvatskog naroda, odrekla dijela Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara te Baranje i Međimurja, zločinački režim koji je progonio i masovno likvidirao Židove, Rome i Srbe te sve Hrvate koji nisu podržavali ustaški pokret, ističe Kosor.

Današnja neovisna i demokratska Hrvatska utemeljena je na referendumskoj volji hrvatskog naroda i građana, obrambenom Domovinskom ratu, u kojemu je, napominje, i sam sudjelovao kao dragovoljac 1991., te na tekovinama antifašizma iz Drugog svjetskog rata.

"Zato poručujem salonskim povijesnim revizionistima (od kojih većina nije niti aktivno sudjelovala u borbi za modernu Hrvatsku): nemojte nas sramotiti već skrušeno svi kleknimo pred svakom, ali baš svakom nevinom žrtvom naše napaćene povijesti", poručio je Kosor u priopćenju upućenom medijima u nedjelju.

Nezavisna državna hrvatska proglašena je 10. travnja 1941., do kraja lipnja donesen je niz rasnih zakona usmjerenih protiv Židova i Roma te su ubrzo počeli progoni njih i Srba, a poglavnik Ante Pavelić je s Benitom Mussolinijem potpisao Rimski ugovor, kojim je Italiji prepuštena gotovo cijela obala i otoci i član Savojske dinastije pozvan na hrvatsko prijestolje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene