Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor, na obljetnicu proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 10. travnja, poručio je u nedjelju kako je ta država neosporno bila zločinački režim s kojim moderna hrvatska država nema ništa zajedničkoga.


"I na današnji dan treba jasno i nedvosmisleno dati do znanja da moderna hrvatska država nema ništa sa zločinačkim i marionetskim režimom NDH", stoji u priopćenju predsjednika HSLS-a Darinka Kosora.

Vezani članci Darinko Kosor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) HSLS donio odluku, ostaju dio vladajuće koalicije Darinko Kosor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) HSLS u nedjelju odlučuje o izlasku iz koalicije: "Ako je HDZ-u Pupovčevo objašnjenje prihvatljivo – super, meni nije“

NDH je bila tvorevina koja se, mimo volje hrvatskog naroda, odrekla dijela Dalmacije, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara te Baranje i Međimurja, zločinački režim koji je progonio i masovno likvidirao Židove, Rome i Srbe te sve Hrvate koji nisu podržavali ustaški pokret, ističe Kosor.

Današnja neovisna i demokratska Hrvatska utemeljena je na referendumskoj volji hrvatskog naroda i građana, obrambenom Domovinskom ratu, u kojemu je, napominje, i sam sudjelovao kao dragovoljac 1991., te na tekovinama antifašizma iz Drugog svjetskog rata.

"Zato poručujem salonskim povijesnim revizionistima (od kojih većina nije niti aktivno sudjelovala u borbi za modernu Hrvatsku): nemojte nas sramotiti već skrušeno svi kleknimo pred svakom, ali baš svakom nevinom žrtvom naše napaćene povijesti", poručio je Kosor u priopćenju upućenom medijima u nedjelju.

Nezavisna državna hrvatska proglašena je 10. travnja 1941., do kraja lipnja donesen je niz rasnih zakona usmjerenih protiv Židova i Roma te su ubrzo počeli progoni njih i Srba, a poglavnik Ante Pavelić je s Benitom Mussolinijem potpisao Rimski ugovor, kojim je Italiji prepuštena gotovo cijela obala i otoci i član Savojske dinastije pozvan na hrvatsko prijestolje. (Hina)