Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojna učilišta otvorila vrata

Učenici otkrili zašto ih privlači vojni poziv: "To je dječački san"

Aktualno Galerija HVU otvorilo svoja vrata - 5 HVU otvorilo svoja vrata - 5 Foto: DNEVNIK.hr HVU otvorilo svoja vrata - 4 HVU otvorilo svoja vrata - 4 Foto: DNEVNIK.hr HVU otvorilo svoja vrata - 3 HVU otvorilo svoja vrata - 3 Foto: DNEVNIK.hr HVU otvorilo svoja vrata - 2 HVU otvorilo svoja vrata - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 HVU otvorilo svoja vrata - 1 Galerija 1/5 >>
Vojno učilište dr. Franjo Tuđman u Zagrebu i Splitu otvorilo je vrata za sve učenike koji razmišljaju o poslu u hrvatskoj vojsci. S potencijalnim profesionalnim vojnicima razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo i provjerio što kažu o najavi ponovnog uvođenja obveznog vojnog roka, a i zašto ih privlači vojnički poziv.

Brojni su srednjoškolci na dan otvorenih vrata stigli s jasnom slikom budućnosti. Među njima je i Marinela. Zanima ju vojno vođenje i upravljanje.

"Maturantica sam i već bi se prijavila na natječaj za mjesec dana i nadam se da ću proći sve testove i upisati", kaže. 

Iz prve ruke imali su priliku doznati što je potrebno da bi postali profesionalni vojnici. Najveća gužva bila je na razgledavanju naoružanja. Iako je redovno služenje vojnog roka ukinuto davno prije nego su ovi učenici rođeni, protiv ponovnog uvođenja - nemaju ništa.

Pročitajte i ovo Uvođenje vojnog roka - 3 Nepoznanica je puno Vraća se obavezni vojni rok? ''Ako je strategija da zbunimo neprijatelje, to može biti dobro, ali zbunjujemo i građane''

"Imam taj neki osjećaj prema domovini i to ne mogu potiskivati. Otkad sam bio mali. Znači to je dječački san", iskreno odgovara Luka. Za Ines je inspiracija njezin otac koji radi u vojsci. Priznaje, želi biti poput njega.

Posjetiteljima su prezentirani programi Vojno vođenje i upravljanje, inženjerstvo, pomorstvo te zanimanje kontrolor zračnog prometa i vojni pilot. Posljednje je ujedno mladima i najatraktivnije, ali je i najzahtjevnije.

"Potrebno je biti zdrav, a ostalo što je potrebno je red, rad i disciplina. Zbog zdravlja si dobio priliku doći tu. Ostalo moraš sam", poručuje kadet Stipe Lulić.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Sigurnost ili opasnost? Ratni bubnjevi udaraju ritam, sve više zemalja u Europi jača vojnu obavezu; ali: Ne žele svi mladi biti topovsko meso

Vrata je otvorilo i splitsko vojno učilište. Ono što je na unutrašnjosti zrakoplovstvo, u Dalmaciji je mornarica. Već za mjesec dana svi koji žele imaju priliku prijaviti se na natječaj za upis na hrvatsko vojno učilište i postati hrvatskim vojnikom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene