Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva je nedjelja Došašća ili Adventa. Crkva počinje novu liturgijsku godinu i pripravu za najradosniji blagdan Božić. Došašće traje četiri tjedna, a njegova najpoznatija simbolika je paljenje svijeća na adventskom vijencu.


Prva Adventska nedjelja posebno svečano je proslavljena u splitskoj crkvi svetog Ivana Krstitelja. Zaređena su tri nova đakona. Vrijeme Adventa ili došašća vrijeme je pripreme za Božić - blagdan Isusova rođenja, ali i vrijeme buđenja. To je i prigoda, poručuje nadbiskup, da se okrenemo nekim drugim vrijednostima. 'Kroz godinu nemamo vremena razmišljati o sebi, o drugima o bitnim stvarima, vrednotama, nekako nas stvari zaguše, zatrpaju otuđe, a onda je ovo vrijeme kad se možemo vratiti sebi i otkrivati u sebi čovjeka i ovo je vrijeme dobrote', kaže Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski.

Vezani članci Rođendanske svijeće Rođendansko iznenađenje izazvalo kaos, mala nepažnja dovela je do zapaljene kose Slika nije dostupna Evo što simbolizira adventski vijenac

Stoga će priprema za vjernike značiti više vremena za solidarnost, molitvu, obitelj. A svaki dan održavaju se i mise zornice. Običaj je da se na stolove stavlja adventski vijenac - ukrasni vijenac od zimzelenih grančica s četiri voštane svijeće. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća. Svake sljedeće nedjelje upali se po jedna, tako da četvrte nedjelje gore sve četiri svijeće. 'Svijetlo je uvijek znak nade, optimizma i znak lica i srca i paljenje tih svijeća svakog tjedna po jednu, na svoj način, se to svjetlo ne ovo fizičko nego ovo što simbolizira ono pravo ljudsko, vjerničko u nama', objašnjava nadbiskup Barišić.

A turistička zajednica grada Splita osmislila je i kako advent uklopiti u svoju ponudu. Nadolazeće razdoblje žele učiniti sadržajno bogatijim pa su organizirali niz događaja u sklopu kojih se pripremaju tradicionalna dalmatinska jela. Događaj je poseban i po tome što je čast paljenja prve adventske svijeće pripala novinarima. Među njima je bila i naša dopisnica iz Splita Sofija Preljvukić.