Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez problema sa susjedima

Potpisan ugovor s Kinezima vrijedan 2,1 milijardi kuna: "Pelješki most ostat će simbol prvih sedam godina našeg članstva u EU-u"

Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlada RH na potpisivanju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta (Foto: Twitter/Vlada RH) Galerija 1/2 >>
Republika Hrvatska i kineski konzorcij "China Bridge and Road Corporation" u ponedjeljak su u Dubrovniku potpisali ugovor o izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Također, potpisan je i ugovor o stručnom nadzoru gradnje Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, Centra za organizaciju građenja i Invest inženjeringa.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Oleg Butković Novo prozivanje Nastavlja se okršaj Milanovića i Butkovića: "Tko se vozi u helikopteru?"

Potpisivanju ugovora nazočili su premijer Andrej Plenković, ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević i ministar obrane Damir Krstičević.  

Ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković naglasio je da je ovaj projekt od neizmjerne važnosti za stanovnike tog kraja.

"Ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna o cjelovitoj Hrvatskoj. I ne povezuje samo teritorij RH nego i Europske unije. Za tri godine ćemo prelaziti preko jednog od 5 najvećih i najljepših u Europi. Mostovi ne povezuju samo teritorije, nego i ljude, pružaju prilike i mogućnosti", rekao je Butković.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt.

"Ovo je projekt kojim RH postaje jedinstvena. Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značaja za cijelu zemlju. Svi smo svjesni koliko je bitno povezati jug Hrvatske s infrastrukturom autocesta. Pelješki most arhitektonska je perla u infrastrukturi RH koja će oplemeniti izgledom i funkcionalnošću našu cestovnu i prometnu infrastrukturu. Ovaj most će ostati kao simbol dodane vrijednosti naših prvih sedam godina članstva u EU-u", rekao je Plenković i podsjetio na 357 miijuna eura bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila od Europske unije za sufinanciranje projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom".

Plenković je naglasio i kako neće biti problema sa susjedima iz BiH. "Most će biti visok 55 metara tako da neće utjecati na plovidbu", rekao je Plenković. "Pelješki most ne ulazi u pitanja graničnoga uređenja između dvije zemlje. Napravili smo iskorake i ovakva visina i raspon između stupova mosta omogućuje našim prijateljima u BiH neškodljiv prolaz i sve ono što je potrebno za funkcioniranje luke Neum".

Premijer je naglasio i kako je ovim projektom ostvareno i strateško partnerstvo između RH i Kine. "Put svile - politika jednoga puta, jednoga pojasa, sukus je suradnje između Kine i 16 država srednjeistočne Europe".

Ugovor s izvođačima potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija Zhang Xiaoyuan.

Pripremni radovi bi trebali krenuti u roku od 70 dana, a prvi bageri na gradilištu na Pelješcu očekuju se ujesen. Rok završetka prve faze radove je tri godine od uvođenja izvođača u posao.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene