Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za malverzacije u HŽ-u

Bivši šef HŽ-a Kobak rekao da se ne osjeća krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je suđenje za malverzacije u HŽ-u teške 3,7 milijuna eura.

Bivšem predsjedniku Uprave HŽ Holdinga, Davorinu Kobaku i njegovim suradnicima iz Agencije za integralni transport (AGIT) Biserki Robić i Andriji Sariću, te bivšem direktoru Željeznica Srbije, Vladimiru Vasiljeviću, počelo je suđenje za malverzacije teške 3,7 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja u aferi HŽ-a Biserka Robić: Sarićev iskaz je lažan Slika nije dostupna Opasnost od bijega Suđenje za HŽ: Kobak se ne vraća u Remetinec

Svi optuženici osim Andrije Sarića na početku suđenja su se izjasnili da nisu krivi.

Kobak: Nisam zadržao nikakav novac, fakture nisam niti vidio

Kobak je iskoristio priliku i u uvodnom govoru odbacio navode iz optužnice da je organizirao grupu ljudi radi počinjenja navedenog kaznenog djela. Tvrdi da otkad je otišao iz AGIT-a, nije imao ništa s dogovaranjem cijena, koje je ta tvrtka ispostavljala komitetima.

Kobak tvrdi kako niti jednu fakturu nije sastavio, niti vidio, a nikakav novac nije zadržao za sebe. S ostalim okrivljenicima nikad nije otišao na sastanak, na kojem je bilo što dogovarano, istaknuo je Kobak.

>> HŽ-ovci na sudu: Ne osjećamo se krivima!

>> Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora HŽ-a

Optuženi su da su taj novac od 2002. do 2008. godine izvukli iz AGIT–a fiktivnim računima, a za sebe zadržali oko 3,2 milijuna eura.

Kobak i Robić su na suđenje došli iz pritvora u Remetincu, u kojem se nalaze već 18 mjeseci. Ostala dvojica optuženika brane se sa slobode.

Prema USKOK–ovoj optužnici, oni su angažirali Sarića i Vasiljevića, koji su dalje pred inozemnim poduzećima dostavljali fiktivne fakture AGIT–u. Robić i Sarić te su fakture ovjeravali i nalagali da budu isplaćene. Istraga je otvorena lani, nakon što je Austrija izvijestila o postojanju nekoliko off–shore tvrtki, koje su poslovale s AGIT–om, a među kojima su bile i neke, koje je Kobak osnovao.

USKOK je ubrzo nakon toga blokirao imovinu Kobaku, Robić i Sariću. Tijekom suđenja biti će ispitano 26 svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene