Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnju Čistu srijedu započinjemo korizmeni hod koji traje 40 dana i koji nas priprema za najveći katolički blagdan Uskrs.


Korizma počinje Čistom srijedom, odnosno Pepelnicom i traje 40 dana, do Velikog Četvrtka. Broj 40 ima posebno značenje u katoličkoj religiji. Naime, Stari Zavjet ima više događaja u kojima je taj broj znakovit: potop je trajao 40 dana, hod Izraelaca kroz pustinju je trajao 40 godina, Mojsije je 40 dana boravio na brdu Sinaj, a prorok Ilija 40 je dana hodao prije dolaska na brdo Hore.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako ćete se vi pripremati za Uskrs? Slika nije dostupna Papa procesijom na Aventinu otvorio razdoblje korizme

Taj broj označava cjelinu, svršetak nečega i postizanje cilja. I Isus Krist u pustinji je boravio 40 dana gdje se intenzivno povezao sa svojim Ocem, ali i bio pod neprestanim iskušenjem đavla. Tako se kroz Korizmu vjernici prisjećaju Isusovog boravka u pustinji te se odlučuju na odricanje i molitvu koja treba biti ustrajnija i gorljivija nego inače. To je razdoblje čišćenja i duhovnog rasta, a glavni element je post koja pomaže ozdravljenju duše i tijela. Post i nemrs, što znači odricanje od mesa, obavezni su danas na Pepelnicu te na Veliki Petak.

U korizmi se ne ukrašavaju oltari i crkve te najčešće ne sviraju orgulje i druga glazbala. U ovom periodu Crkva ne preporuča proslave ili svečanosti, a vjernicima se preporuča da se suzdrže od primjerice pretjeranog gledanja televizije, večernjih zabava te da više vremena pronađu za meditaciju i čitanje Svetog Pisma, odlaske na misu. Predlaže se da vjernici pomažu siromašnima, davaju više pažnje starijima, da posjećuju napuštene i bolesne.

Ovogodišnja korizma ima posebno značenje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju jer je glavni grad Hrvatske uključen u inicijativu Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nazvanu Misije u gradovima (Missio Metropolis), kojom je obuhvaćeno dvanaest europskih gradova.

Povezanost župa grada Zagreba u sklopu inicijative Misije u gradovima očitovat će se u molitvenom hodu hodočasničkog križa bl. Alojzija Stepinca, kojega je on na hodočašću u Svetu zemlju 1937. godine osobno nosio. Križ će biti predan na završetku euharistijskog slavlja koje će biti danas  na Pepelnicu u 18 sati u katedrali, odakle će se nositi u dekanate, gdje će se u određenim crkvama odvijati pobožnosti čašćenja križa. Križ bl. Alojzija Stepinca nosit će se i na završnom slavlju križnoga puta na Cvjetnicu 1. travnja u 16 sati na Ksaveru, koje tradicionalno predvodi zagrebački nadbiskup. (D.B./IKA)