Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za Uskrs

Počinje korizmeno vrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnju Čistu srijedu započinjemo korizmeni hod koji traje 40 dana i koji nas priprema za najveći katolički blagdan Uskrs.

Korizma počinje Čistom srijedom, odnosno Pepelnicom i traje 40 dana, do Velikog Četvrtka. Broj 40 ima posebno značenje u katoličkoj religiji. Naime, Stari Zavjet ima više događaja u kojima je taj broj znakovit: potop je trajao 40 dana, hod Izraelaca kroz pustinju je trajao 40 godina, Mojsije je 40 dana boravio na brdu Sinaj, a prorok Ilija 40 je dana hodao prije dolaska na brdo Hore.

Pročitajte i ovo Mladi par (Ilustracija: Gulliver/Thinktock) Što obilježiti? Preklapanje prvi put od 1945. godine: Dvojba s kojom će se mnogi kršćani suočiti u srijedu Slika nije dostupna Čista srijeda ili Pepelnica Danas počinje Korizma, 40 dana pripreme za najveći kršćanski blagdan

Taj broj označava cjelinu, svršetak nečega i postizanje cilja. I Isus Krist u pustinji je boravio 40 dana gdje se intenzivno povezao sa svojim Ocem, ali i bio pod neprestanim iskušenjem đavla. Tako se kroz Korizmu vjernici prisjećaju Isusovog boravka u pustinji te se odlučuju na odricanje i molitvu koja treba biti ustrajnija i gorljivija nego inače. To je razdoblje čišćenja i duhovnog rasta, a glavni element je post koja pomaže ozdravljenju duše i tijela. Post i nemrs, što znači odricanje od mesa, obavezni su danas na Pepelnicu te na Veliki Petak.

U korizmi se ne ukrašavaju oltari i crkve te najčešće ne sviraju orgulje i druga glazbala. U ovom periodu Crkva ne preporuča proslave ili svečanosti, a vjernicima se preporuča da se suzdrže od primjerice pretjeranog gledanja televizije, večernjih zabava te da više vremena pronađu za meditaciju i čitanje Svetog Pisma, odlaske na misu. Predlaže se da vjernici pomažu siromašnima, davaju više pažnje starijima, da posjećuju napuštene i bolesne.

Ovogodišnja korizma ima posebno značenje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju jer je glavni grad Hrvatske uključen u inicijativu Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nazvanu Misije u gradovima (Missio Metropolis), kojom je obuhvaćeno dvanaest europskih gradova.

Povezanost župa grada Zagreba u sklopu inicijative Misije u gradovima očitovat će se u molitvenom hodu hodočasničkog križa bl. Alojzija Stepinca, kojega je on na hodočašću u Svetu zemlju 1937. godine osobno nosio. Križ će biti predan na završetku euharistijskog slavlja koje će biti danas  na Pepelnicu u 18 sati u katedrali, odakle će se nositi u dekanate, gdje će se u određenim crkvama odvijati pobožnosti čašćenja križa. Križ bl. Alojzija Stepinca nosit će se i na završnom slavlju križnoga puta na Cvjetnicu 1. travnja u 16 sati na Ksaveru, koje tradicionalno predvodi zagrebački nadbiskup. (D.B./IKA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene