Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čista srijeda ili Pepelnica

Danas počinje Korizma, 40 dana pripreme za najveći kršćanski blagdan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obilježavanjem pepelom katolici danas počinju pripremu za Uskrs. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu po običaju se posti i ne mrsi.

Danas, Čistom srijedom, počinje Korizma, 40 dana pokore i odricanja kao priprema za najveći kršćanski blagdan - Uskrs.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Početak korizme Danas je Pepelnica – znate li što se na taj dan radi? "Ovo vrijeme pred nas stavlja jedno jedino pitanje" Slika nije dostupna Tema dana Kako ćete se vi pripremati za Uskrs?

Tijekom tih 40 dana brojni se kršćani odlučuju na odricanje nečega čega im je inače teško odreći se kako bi pokornije i čišće dočekali Uskrs. U Korizmi se, po običaju, neće ukrašavati oltari i crkvi, a često u crkvama za to vrijeme ne sviraju ni orgulje.

Što se same Čiste srijede ili Pepelnice tiče, običaj je vjernike u crkvama obilježavati pepelom koji predstavlja simbol praha iz kojeg je, prema vjerovanju, čovjek sazdan i u koji će se pretvoriti.

Znate li otkud zec u priči o Uskrsu?

Običaj je i da se na Pepelnicu vjernici pridržavaju posta i nemrsa. Iako se ta dva pojma često brkaju, svaki od njih ima zasebno značenje. Ako se radi o postu, znači da se vjernici općenito suzdržavaju od jela na način da ujutro i navečer jedu vrlo malo, a za ručak normalno, no postoje i drastičniji primjeri kada se za posta jedu samo kruh i voda.

Nemrs je nešto blaži oblik, a pretpostavlja suzdržavanje od mesa i masnije hrane, no i ovdje postoje drugačija shvaćanja pa ima i onih koji za nemrsa, osim mesa, ne konzumiraju ni mliječne proizvode, jaja i slično.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene