Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilježavanjem pepelom katolici danas počinju pripremu za Uskrs. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu po običaju se posti i ne mrsi.


Danas, Čistom srijedom, počinje Korizma, 40 dana pokore i odricanja kao priprema za najveći kršćanski blagdan - Uskrs.

Vezani članci Pisanice (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Blagdan je Uskrsa: Ne slavi se svake godine u isto vrijeme, znate li zašto? Sveti Valentin u korizmi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Romantična večera ili post? Što kad Valetinovo i Čista srijeda padnu na isti dan

Tijekom tih 40 dana brojni se kršćani odlučuju na odricanje nečega čega im je inače teško odreći se kako bi pokornije i čišće dočekali Uskrs. U Korizmi se, po običaju, neće ukrašavati oltari i crkvi, a često u crkvama za to vrijeme ne sviraju ni orgulje.

Što se same Čiste srijede ili Pepelnice tiče, običaj je vjernike u crkvama obilježavati pepelom koji predstavlja simbol praha iz kojeg je, prema vjerovanju, čovjek sazdan i u koji će se pretvoriti.

Znate li otkud zec u priči o Uskrsu?

Običaj je i da se na Pepelnicu vjernici pridržavaju posta i nemrsa. Iako se ta dva pojma često brkaju, svaki od njih ima zasebno značenje. Ako se radi o postu, znači da se vjernici općenito suzdržavaju od jela na način da ujutro i navečer jedu vrlo malo, a za ručak normalno, no postoje i drastičniji primjeri kada se za posta jedu samo kruh i voda.

Nemrs je nešto blaži oblik, a pretpostavlja suzdržavanje od mesa i masnije hrane, no i ovdje postoje drugačija shvaćanja pa ima i onih koji za nemrsa, osim mesa, ne konzumiraju ni mliječne proizvode, jaja i slično.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook