Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obilježavanjem pepelom katolici danas počinju pripremu za Uskrs. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu po običaju se posti i ne mrsi.


Danas, Čistom srijedom, počinje Korizma, 40 dana pokore i odricanja kao priprema za najveći kršćanski blagdan - Uskrs.

Vezani članci Pisanice (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Blagdan je Uskrsa: Ne slavi se svake godine u isto vrijeme, znate li zašto? Slika nije dostupna Danas počinje Korizma, priprema za Uskrs!

Tijekom tih 40 dana brojni se kršćani odlučuju na odricanje nečega čega im je inače teško odreći se kako bi pokornije i čišće dočekali Uskrs. U Korizmi se, po običaju, neće ukrašavati oltari i crkvi, a često u crkvama za to vrijeme ne sviraju ni orgulje.

Što se same Čiste srijede ili Pepelnice tiče, običaj je vjernike u crkvama obilježavati pepelom koji predstavlja simbol praha iz kojeg je, prema vjerovanju, čovjek sazdan i u koji će se pretvoriti.

Znate li otkud zec u priči o Uskrsu?

Običaj je i da se na Pepelnicu vjernici pridržavaju posta i nemrsa. Iako se ta dva pojma često brkaju, svaki od njih ima zasebno značenje. Ako se radi o postu, znači da se vjernici općenito suzdržavaju od jela na način da ujutro i navečer jedu vrlo malo, a za ručak normalno, no postoje i drastičniji primjeri kada se za posta jedu samo kruh i voda.

Nemrs je nešto blaži oblik, a pretpostavlja suzdržavanje od mesa i masnije hrane, no i ovdje postoje drugačija shvaćanja pa ima i onih koji za nemrsa, osim mesa, ne konzumiraju ni mliječne proizvode, jaja i slično.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook