Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dan Sabora s više glazbe i manje politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks danas je, objašnjavajući zašto u sabornici nije spomenuo da je 30. svibnja Dan Hrvatskog Sabora, kazao kako su se svečane saborske sjednice pretvorile u stereotip pa je ove godine odlučeno da se taj dan obilježi uz manje politike i više glazbe.

Iako je bilo najavljeno da će Sabor svoj dan obilježiti svečanim koncertom u HNK, novinare je začudila činjenica da danas u sabornici taj dan nije ni spomenut.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U znaku 150. obljetnice HNK-a Dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za 2010. Slika nije dostupna Udruge predlažu ocjenu ustavnosti saborske odluke o Glavašu

Šeks je podsjetio da je izmjenama Zakona o blagdanima izbačena obveza održavanja svečane sjednice Sabora.

Ocijenio je da su takve sjednice postale stereotipne, pa se vodstvo Sabora ove godine odlučilo na obilježavanje obljetnice po uzoru na proslavu stote obljetnice finskog parlamenta - uz više glazbe i manje politike.

Šeks je podsjetio da je Hrvatski sabor 1990., kao ustavotvorni i državotvorni parlament odigrao svoju ulogu u ostvarenju cilja hrvatske državnosti, te da je donio niz odluka i akata presudnih za uspostavljanje hrvatske samostalnosti i suverenosti.

Sabor je kasnije preuzeo dominantnu ulogu zakonodavca, kakva pripada parlamentima u svim demokratskim državama, rekao je Šeks, odbacujući komentare da je u Hrvatskoj poremećena ravnoteža između zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti.

- Iako postoje stalni prigovori da je ta ravnoteža poremećena u korist izvršne vlasti, to je zato što vlada u svakoj demokratskoj
zemlji vlada, vodi unutarnju i vanjsku politiku i težište je na
egzekutivi, a predstavnička tijela preuzela su dominantnu ulogu zakonodavca, kazao je.

Šeks je podsjetio da su iz prvog saziva Sabora do danas u
zastupničkim klupama, uz njega ostala još dvojica zastupnika, Mato Arlović (SDP) i Luka Bebić (HDZ). Dodao je kako se nada da će, zajedno s kolegama, i u idućem, šestom sazivu biti u saborskim klupama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene