Kako bi pokazali svoju eno i gastro ponudu Kaštelani su otvorili vrata svojih konoba i podruma.


Posebno su ponosni na svoj kaštelanski crljenak koji ima i svjetsku priču jer su od njega potekla i neka najpoznatija vina na svijetu.

Vezani članci Turizam Požeško-slavonske županije - 1 Turisti dolaze zbog kvalitetnih vina i prirode, ali često nemaju gdje prespavati: U cijeloj županiji samo je jedan hotel Pjenušac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vino u kojem (pre)rijetko uživamo: Jeste li znali da je Hrvatska prije više od stotinu godina imala pjenušce cijenjene diljem svijeta?

U vinu je istina, ali je u kaštelima odlično vino. Poručuju to vinari koji su otvorili svoje podrume i konobe. Spravljena je i posebna hrana, a na kušanja vina išlo se kočijom.

Poseban je doživljaj voziti se kočijom i obilaziti kaštelanske podrume i konobe. A tko zna možda baš ovo postane jedan od novih turističkih aduta kaštela.

HRVATSKA U ZNAKU VINA Kvalitetom na vrhu, a cijenom bez konkurencije

Zvijezda podruma je sorta kaštelanski crljenak. U Ivanovu podrumu je oko 5.000 litara te autohtone vrste.

'To vino liječi stresove i odmah će dati volju za životom i za radom', kazao je kaštelanski vinar Ivan Kovač Matela.

Upravo crljenak žele oteti zaboravu. Kažu vinari, davno je otišao u Ameriku i okitio se svjetskom slavom s drugim imenom Zinfandel. No, proizvodnja ove autohotne sorte sve više raste.

'Mi smo domovina crljenka kaštelanskog to jest američkog Zinfandela i nama je namjera da privučemo što više gostiju, što više ljubitelja vina, da vide naše podrume', kaže Vlado Perišin iz Udruge kaštelanski crljenak.

A na koji god način odlučili doći u kaštelanske konobe, vinari poručuju - kvaliteta je zajamčena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook