Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Dan multiplog mijeloma, raka krvi, za koji u Hrvatskoj nisu dostupne sve suvremene terapije, a riječ je o zloćudnom oboljenju plazma stanica, vrsti bijelih krvnih stanica koje se nalaze i rastu u koštanoj srži te su važan dio imunološkog sustava.


Od te progresivne bolesti, poznate i kao plazmocitom, u Hrvatskoj u prosjeku oboli 250 osoba godišnje, no zbog nespecifičnih simptoma poput bolova u leđima, kroničnog umora te slabokrvnosti, bolest često nije prepoznata u ranoj fazi, poručuju iz Udruge MijelomCRO.

Vezani članci Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70% (Foto: Getty Images) Alarmantan podatak Europskog centra za kontrolu bolesti: Broj oboljelih od sifilisa u Europi porastao za 70 posto od 2010. U Hrvatskoj je svake godine 800 novooboljelih od melanoma (Foto: Dnevnik.hr) Svake godine oboli 800 ljudi: Činite li sve što je potrebno kako biste se zaštitili od ove opasne bolesti?

Multipli mijelom neizlječiva je bolest, no zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima, danas se liječi sve uspješnije, pa su nove generacije lijekova udvostručile stopu petogodišnjeg preživljenja i osjetno unaprijedile kvalitetu života oboljelih, što je posebno važno jer je među oboljelima sve više mlađih, radno sposobnih osoba.

"U svijetu se u liječenju multiplog mijeloma primjenjuju učinkovite inovativne terapije, no nažalost neke od njih još uvijek nisu dostupne hrvatskim pacijentima. Iako su se u posljednjih godinu dana dogodile određene pozitivne promjene te je HZZO na listu lijekova uvrstio neke nove lijekove, još uvijek značajno zaostajemo za drugim zemljama EU-a, i to je potrebno mijenjati", kaže Sandra Bašić-Kinda, iz KBC Zagreb, voditeljica Radne skupine za Multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti – KroHem.

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)

Nekim pacijentima koji se već dulje vrijeme liječe neki lijekovi nisu dostupni zbog ograničavanja upotrebe lijekova prema linijama liječenja.

Veliki je problem i prekasna dijagnoza bolesti, jer se na bolest posumnja tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega.

"U Hrvatskoj je u ovom trenutku oko 750 osoba oboljelih od multiplog mijeloma i značajan broj liječnika obiteljske medicine nikada se nije susreo s tom dijagnozom. Nužno je ukazivati na specifičnosti ove bolesti kako bismo pridonijeli njezinu prepoznavanju i ranijem dijagnosticiranju, s obzirom na to da rana dijagnoza bitno utječe na produljenje života i podizanje kvalitete života, ali i značajno umanjuje troškove zdravstvenog sustava jer se na vrijeme mogu primijeniti optimalne terapije“, dodaje Mira Armour, direktorica Udruge.

Liječenje multiplog mijeloma kompleksno je i zahtijeva multidisciplinarne timove sastavljene od hematologa, ortopeda, fizioterapeuta, psihologa, transfuziologa i drugih specijalista. Bolest predstavlja i teret za cijelu obitelj, neovisno o tome je li riječ o radno aktivnoj, mlađoj osobi s obitelji ili pak starijem članu koji zahtijeva cjelodnevnu brigu. (Hina)