Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloćudno oboljenje

Bolovi u leđima, kronični umor, slabokrvnost – simptomi su neizlječive bolesti koja se teško prepoznaje u ranoj fazi

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock
Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Dan multiplog mijeloma, raka krvi, za koji u Hrvatskoj nisu dostupne sve suvremene terapije, a riječ je o zloćudnom oboljenju plazma stanica, vrsti bijelih krvnih stanica koje se nalaze i rastu u koštanoj srži te su važan dio imunološkog sustava.

Od te progresivne bolesti, poznate i kao plazmocitom, u Hrvatskoj u prosjeku oboli 250 osoba godišnje, no zbog nespecifičnih simptoma poput bolova u leđima, kroničnog umora te slabokrvnosti, bolest često nije prepoznata u ranoj fazi, poručuju iz Udruge MijelomCRO.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Multipli mijelom neizlječiva je bolest, no zahvaljujući novim terapijskim mogućnostima, danas se liječi sve uspješnije, pa su nove generacije lijekova udvostručile stopu petogodišnjeg preživljenja i osjetno unaprijedile kvalitetu života oboljelih, što je posebno važno jer je među oboljelima sve više mlađih, radno sposobnih osoba.

"U svijetu se u liječenju multiplog mijeloma primjenjuju učinkovite inovativne terapije, no nažalost neke od njih još uvijek nisu dostupne hrvatskim pacijentima. Iako su se u posljednjih godinu dana dogodile određene pozitivne promjene te je HZZO na listu lijekova uvrstio neke nove lijekove, još uvijek značajno zaostajemo za drugim zemljama EU-a, i to je potrebno mijenjati", kaže Sandra Bašić-Kinda, iz KBC Zagreb, voditeljica Radne skupine za Multipli mijelom Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti – KroHem.

Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock

Nekim pacijentima koji se već dulje vrijeme liječe neki lijekovi nisu dostupni zbog ograničavanja upotrebe lijekova prema linijama liječenja.

Veliki je problem i prekasna dijagnoza bolesti, jer se na bolest posumnja tek nakon lomova kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega.

"U Hrvatskoj je u ovom trenutku oko 750 osoba oboljelih od multiplog mijeloma i značajan broj liječnika obiteljske medicine nikada se nije susreo s tom dijagnozom. Nužno je ukazivati na specifičnosti ove bolesti kako bismo pridonijeli njezinu prepoznavanju i ranijem dijagnosticiranju, s obzirom na to da rana dijagnoza bitno utječe na produljenje života i podizanje kvalitete života, ali i značajno umanjuje troškove zdravstvenog sustava jer se na vrijeme mogu primijeniti optimalne terapije“, dodaje Mira Armour, direktorica Udruge.

Liječenje multiplog mijeloma kompleksno je i zahtijeva multidisciplinarne timove sastavljene od hematologa, ortopeda, fizioterapeuta, psihologa, transfuziologa i drugih specijalista. Bolest predstavlja i teret za cijelu obitelj, neovisno o tome je li riječ o radno aktivnoj, mlađoj osobi s obitelji ili pak starijem članu koji zahtijeva cjelodnevnu brigu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene