Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glina je danas mnogim svečanostima, kulturnim priredbama i športskim susretima proslavila Dan grada, 11. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja, 11. obljetnicu predaje 21. korpusa srpske paravojske u Branjenici, te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.


Na današnji dan prije 11 godina Glinu su oko 22 sata oslobodile postrojbe 20. domobranske pukovnije iz Gline, zatim glinske Policijske postaje, te 102. i 153. brigada Hrvatske vojske i pripadnici jedinice specijalne policije sisačko-moslavačke Policijske uprave "Ose".

Vezani članci Suzana postavlja spomen-ploču Prizor zbog kojeg bi i kamen zaplakao: Majka postavila spomen-ploču na mjestu gdje je u potresu poginuo njezin sin Ilustracija Dobra vijest za mališane: U gradu u Banovini otvara se besplatno klizalište

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća i Poglavarstva gradonačelnik Marko Sremić podsjetio je kako je Glina u Domovinskom ratu u odnosu na broj stanovnika i broj Hrvata u prijeratnoj općini dala velike žrtve. U Domovinskom ratu poginula su i nestala 392 Glinjana, među kojima 65 hrvatskih branitelja, hrvatskih policajaca i vojnika, a još se traga za 146 civila i branitelja.

Istaknuo je kako je u proteklih godinu dana u Glini smanjen broj nezaposlenih, te kako grad počinje razvijati poslovnu zonu "Željezara" i druge projekte kojima će poboljšati kvalitetu života i standard te omogućiti ostanak mladim ljudima, koji će u tom kraju imati posao i budućnost.

Sremić je podsjetio i na ostvarene i pripremljene projekte razvoja cestovne, vodoopskrbne i gospodarske infrastrukture koji će Glinu bolje povezati s ostalim područjima Hrvatske. Dodao je kako će, razvojem tih projekata, zemljopisni i prometni položaj Gline biti u prednosti u odnosu na ostala područja, čime će privući domaći i strani kapital i ulagače.

Dan Grada i obljetnicu oslobođenja Gline građanima su na svečanoj sjednici čestitali pomoćnik savjetnika za politička pitanja predsjednika Republike Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Željko Nenadić i predsjednik sisačko-moslavačke Županijske skupštine Zvonko Belošević.

U Branjenici u blizini Gline proslavljena je obljetnica predaje 21. kordunskog korpusa srpske paravojske. Taj se korpus pod zapovjedništvom pukovnika Čede Bulata predao 7. kolovoza prije 11 godina. Na tom je mjestu podignuto spomen-obilježje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju