Brezovica
Brezovica Foto: Nikol Cutuk/Pixsell

Hrvatska 22. lipnja obilježava Dan antifašističke borbe.


Dan antifašističke borbe državni je praznik koji se u Republici Hrvatskoj obilježava 22. lipnja.

Vezani članci Zoran Milanović na Pantovčaku Milanović čestitao Dan antifašističke borbe: "Dobro je tada pobijedilo zlo, Hrvatske ne bi bilo bez antifašističke borbe" Žena u trgovini na odjelu voća i povrća Praznik je, ali trebate u šoping? Doznajte kako danas rade trgovine i trgovački centri

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Riječ je o prvoj antifašističkoj postrojbi ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe.

Rano ujutro toga dana nacistička Njemačka napala je Sovjetski Savez i prekinula kratkotrajno savezništvo Hitlera i Staljina.

Na vijest o tom događaju, bez ikakvih naloga sa strane, sisački Hrvati, komunisti i antifašisti krenuli su pod vodstvom Vlade Janjića Cape u šumu, u borbu s Pavelićevom Nezavisnom Državom Hrvatskom i fašizmom.

Do tada kao glavni neprijatelj komunista nije bila označena fašistička osovina, nego zapadne imperijalističke zemlje.

Hrvatski domoljubi, komunisti, nisu čekali proglase i pozive koji su se kasnije zaredali. Krenuli su u akciju, svjesni velikog preokreta na istoku, ali i potrebe da u nacionalno-oslobodilačkoj borbi pridonesu slomu fašizma i stvaranju nove državne zajednice - federativne Jugoslavije, u kojoj će, kako su se nadali, i Hrvatska biti ravnopravna federalna država.