Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznu služi u Hrvatskoj

Damir Travica osuđen na 15 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je molba za izručenje Damira Travica dostavljena britanskog strani 24. listopada 2002. godine, radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od 15 godina te da je za danas Interpol Zagreb dogovorio s Interpolom London primopredaju osuđenog Travice.

Naime, britanski ministar unutarnjih poslova nakon konačne sudske odluke o izručenju Damira Travice izdao nalog za njegovu predaju 04. listopada 2007. g. Osuđeni Travica zatražio je sudsku reviziju tog naloga, no žalba je odbijena, a isto tako i tužba koju je Travica podnio Europskom sudu za ljudska prava protiv odluke o svojem izručenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbacio navode optužnice Damiru Sireti 20 godina zatvora za Ovčaru Slika nije dostupna Ratni zločin Travica može zatražiti ponovno suđenje

Slijedom navedenih odluka Interpol Zagreb dogovorio s Interpolom London primopredaju Damira Travice za 11. studenog 2008. godine, stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa. 

>> "Držala je sina dok smo je klali"

Također se navodi kako je Damir Travica osuđen u odsutnosti zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u razdoblju od mjeseca svibnja 1991. do 20. siječnja 1992. godine na području mjesta Ervenik u općini Knin. 

Tamo je kao pripadnik paravojnih jedinica tzv. 'Krajine', provodio terorističke akcije nad stanovništvom hrvatske nacionalnosti, prijetio im, vrijeđao ih, fizički maltretirao, pljačkao i uništavao pokretnu imovinu, a nepokretnu palio sve u cilju da prisili stanovništvo da napusti teritorij tzv. 'SAO Krajine'. 

Civilno stanovništvo je lišavao slobode i odvozio ga u zatvor u Knin, gdje su dalje fizički i psihički maltretirani, pa su zbog takvog terora mnogi mještani morali pobjeći iz mjesta da bi sačuvali goli život, a 18. siječnja 1992. godine u jednoj akciji na zvjerski način, s drugim pripadnicima paravojnih jedinica ubio Hrvate Dragu Čengića, njegovu suprugu Nevenku i njihove malodobne sinove Slobodana i Gorana, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene