Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"4 do 12"

Prosvjed dalmatinskih ugostitelja, zatvaraju svoje objekte na sat vremena: "Velik broj nas neće dočekati iduću turističku sezonu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalmatinski ugostitelji najavili su kako u četvrtak, 24. rujna zatvaraju lokale na 60 minuta. Udruga ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije inicirala je akciju u suradnji s Nacionalnom udrugom ugostitelja kao upozorenje odgovornim institucijama.

Ugostitelji Dalmacije u četvrtak u 11 sati i 56 minuta prestaju posluživati goste. Akcija "4 do 12" trajat će sat vremena. 

Akciji ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije pridružit će se i ugostitelji iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika i drugih gradova juga Hrvatske.

"Kao i dva tjedna ranije u Istri i na Kvarneru, cilj je akcije upozoriti na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuti na žurno djelovanje odgovornih institucija s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprječavanja kolapsa gospodarstva, samo što se ovaj put sat pomiče za jednu minutu jer je za ugostitelje 5 do 12 već prošlo", navodi se u priopćenju Udruženje ugostitelja Split.  

Kažu kako ugostitelji traže porezno rasterećenje s razinom oporezivanja koja je realna i otvara put oporavku, obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu – što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino - od 13 % ili 10 %, pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

"Turistička sezona dala je neočekivano dobre rezultate, s obzirom na očekivanu pustoš uzrokovanu pandemijom. Prednjačili smo u brojkama među mediteranskim zemljama zahvaljujući sinergiji malog čovjeka, poduzetnika i vladajućih institucija. Nažalost, ostvareno neće biti dovoljno da se premosti jaz nastao zbog karantene u proljeće, a za velik broj ugostitelja ni da dočekaju iduću turističku sezonu", kaže Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja Split.

Ugostitelji naglašavaju kako sada na naplatu dolaze i svi problemi nakupljeni tijekom prijašnjeg razdoblja prije pandemije. Poručuju kako su ih naslijeđeni problemi i novonastale zapreke u poslovanju natjerale na udruženo djelovanje i sve češće upozoravanje Vlade na propuste na terenu.

"Ne tražimo besplatan novac, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs i ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva", rekla je Tabak.

Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 % njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 %, a gotovo 40 % suočava se s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 % poslodavaca bit će prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene