Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalmatinski magarac izumire!

VIDEO: Gotovo da ih više i nema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magarac izumire! Životinje koja opisuje stoljetnu muku dalmatinskog čovjeka gotovo više uopće nema. Dalmatinci pod svaku cijenu žele očuvati uspomenu na ovu vrijednu i dobroćudnu životinju. I zaštititi voljenog tovara.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split Screenshot U 3:50 sati Usred noći potres pogodio Dalmaciju: "Bome je treslo"

'Sad ih u cijeloj dalmaciji ima možda 300, a prije ih je u Tisnom po dvoje ili čak troje imala svaka kuća', kazao nam je Tomislav Olivari iz udruge Tišnjanski tovar. Čuvari uspomena na vrijeme kad je magarac bio glavno prijevozno sredstvo i služio svemu i svačemu, teško prihvaćaju činjenicu, da tovara gotovo više nema. 'Ja ih držim već pet godina, samo radi atrakcije i da ovo mjesto ne ostane bez te životinje', dodao je Olivari. Dašak optimizma za opstanak magarca na ovim prostorima ovih je dana raspirilo ministarstvo turizma. Državni tajnik nije odolio željama ljudi svog kraja. Za zaštitu magarećeg lika i djela priskrbio je lijepih 50 tisuća kuna.

Plemenita životinja

U cijeloj Dalmaciji ostalo je tek 300-tinjak tovara 'Tovar je jedna plemenita životinja, simbol Dalmacije i opstanka dalmatinskog čovjeka, bez obzira gdje bio u svijetu', istaknuo je Branko Grgić, državni tajnik za turizam. Ovo malo magaraca što je ostalo, prava su meka za turiste. Velike uši, snažna leđa i štrakljaste nožice, mogu se vidjeti samo u Dalmaciji. 'Hoće ga dirati, gledati, slikati, a ima nas u čitavom svijetu na slikama', Kazao nam je Hrvoje Popov iz udruge Mikule Tribunj.

Jašu ih samo domaći dečki

Utrke magaraca u Tribunju se održavaju više od četrdeset godina, prvog dana kolovoza. Do svog magarca toliko drže, da na trkama ne smije nastupiti jahač 'sa strane'. S donacijom ministarstva turizma i snažnim mladićima koji magarca izuzetno cijene možda ga ipak i zadržimo. Iako su mnogi, pa i umjetnik Toma Bebić još prošlog stoljeća, od ove prekrasne životinje već digli ruke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene