Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovorena isplata plaća

Dalmacijavino: Država nudi stečaj, očajni radnici se osjećaju prevareno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinama traje i agonija radnika Dalmacijavina - nekoliko stotina radnika jučer je zauzelo prostorije tvornice u trajektnoj luci koje su već predane Lučkoj upravi. Iseljenje je bio preduvjet privatizacije, no ona ponovno nije uspjela. Država sada kao jedinu mogućnost nudi stečaj, no radnici ne žele ni čuti.

Posljepodne se održan sastanak sindikata s ministrom Petrom Čobankovićem, no ono što se dogovorilo predstavnici sindikati ne žele reći. Tvrde da će o svemu prvo izvjestiti radnike sutra ujutro kada će donijeti odluku što će dalje napraviti. Kazali su jedino da će se ispuniti njihov prvi zahtjev, a to je isplata zaostalih plaća. Radnici traže i program restrukturiranja Dalmacijavina, te omogućavanje proizvodnje, što podrazumjeva da im se da trošarinski broj. Žele da se tvrtka prvo popravi, obnovi i stane na noge te da se tek nakon toga privatizira.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nadaju se čudu Stečaj Dalmacijavina: Očajni radnici okupili se u pogonima Slika nije dostupna Val prosvjeda u Splitu Radnici Dalmacijavina kod Sanadera, radnici Jadrankamena naišli na skinutu kvaku!

Očajni radnici tvrde kako im nije preostalo ništa drugo - iz prostorija u trajektnoj luci neće otići. Prvi je zahtjev da dobiju plaću koja kasni više od tri mjeseca.'Jadno je to. Možete li zamisliti koliko je jadno kad čovjek dođe u situaciju da nema ni pet kuna u svom novčaniku. A ova agonija ne traje samo tri mjeseca. Već pet punih godina nas lažu, sami lopovi', kazala je radnica Vinka Čavala.

'Kako dalje? Imam tu sreću što mi se dijete zaposlilo, pa tako malo 'uštinem' od nje', dodao je radnik Miodrag Munjiza.

'Ovo nije normalno, za ovo treba krivično odgovarati. Godinu dana ne primati plaću, cijela Dalmacija, a oni se gore u Vladi smiju kao i ovi naši direktori. Sram ih bilo', kazala je radnica Neda Delić.

Ni treći pokušaj privatizacije nije uspio. Radnici sumnjaju da se sve radi s jednim ciljem. 'Vjerojatno je dogovoreno da odemo u stečaj, pa će nas kupit za ništa. Poduzeće koje je bilo gigant u bivšoj Jugoslaviji, mi smo imali tri predstavništva', podsjetila je radnica Marija Pjevac. 'Pa imamo naše brandove, imamo naš pelinkovac, imamo Pipi, naša vina, vinograde...', dodala je Anka Plazonja.

Organizirali su se u smjene da uvijek skupina radnika bude u ovim prostorijama. 'Niti smo oteli, niti smo zauzeli prostore koji nisu naši. Ovi prostori su još uvijek u temeljnom kapitalu Dalmacijavina, oni nisu izneseni iz temeljnog kapitala', kazao je sindikalni povjerenik Lukica Bucat te dodao kako su radnici i vlasnici dijela dionica.

No, iz Zagreba ministar Petar Čobanković poručuje - to nije njihova zgrada, a stečaj je jedino rješenje. 'Ne mora stečaj biti prestanak aktivnosti. Danas, da bi se uopće mogli pokrenuti s mrtve točke, pošto nije prošla proces privatizacije, da bi se moglo uopće raditi neminovnost je stečaj'.

Jedini ponuđač za kupnju ove tvornice bili su sami radnici, koji i sami priznaju da ponuda nije bila potpuna. Tražili su 30 dana da je kompletiraju i pronađu strateškog partnera, no to vrijeme nisu dobili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene